1. Etape: Padborg – Sønderhav. 15 km.

1. Etape: Padborg – Sønderhav. 15 km.

juli, 2021 Slået fra Af admin

Gendarmstien starter i Padborg. Vi har sat vores GPS til Nørregade 6, 6330 Padborg. Her er der en dejlig stor P-plads, hvor bilen kan holde gratis i flere dage. For enden af P-pladsen er rejst en mindesten for en falden overgendarm. Selve Gendarnstien starter lige overfor mindestenen, hvor vi går op ad Haraldsvej. I bunden af Haraldsvej deler stien sig i to, og her er det vigtigt, at tage stien til venstre, idet stien til højre fører til Tyskland. Vi går nu ind i Haraldsdal, som også kaldes Kruså Tunneldal. Dalen en er skabt under den sidste istid, hvor store mængder smeltevand er ført under ismasserne og har skyllet dalen ud. Dalen er somme steder op til 40 meter dyb,

Vi går tæt forbi søen Niehuus See, som ligger på den tyske side. Søen kan anes mellem træerne. Vi går nu ud af skoven og hen over en stor åben eng, for blot igen at gå ind i et skovbeklædt område. Vi følger stien, som flere steder går tæt langs Krusåen, der flere steder er grænsevandløb. Der står flere steder grænsesten, som tillige har en sigtelinje øverst. Vi kommer nu ud til den lille grænseovergang Rørsdam, som tillige er beliggende på Hærvejen.

Vi skal jo ikke over grænsen, så vi går den modsatte vej ad Rønsdamvej, men allerede efter ca. 200 drejer stien til højre, og fører os ud over de åbne marker igen. Her er en skøn udsigt, og vi ser da også små rådyr løbe rundt i kornet. Vi tager en lille afstikker op til et udsigtspunkt, hvor vi kan se ud over det bakkede landskab, og hvor vi kan ane Flensborg Fjord i det fjerne.

Tilbage på stien går vi nu ind i området omkring Madeskov, hvor vi går med åbne vidder omkring os, for det næste øjeblik at være inde i skov, og så igen gå midt inde i smalle hegn, som lukker til omkring os. Fornemmelsen af, at følge i gendarmernes fodspor er en speciel oplevelsen, som vi hele tiden bliver mindet om, bl.a. med det grønne vildthegn, som er sat op for at undgå, at Danmark blev invaderet af vildsvin fra Tyskland, men også fordi vi på google maps kan se, at vi går lige på/langs grænsen hele tiden. Efter godt 5 kilometers vandring når vi til Kruså, som vi normalt kun ser i farten, når vi kører over grænsen. Vi når dog ikke ret meget mere i dag, for da vi kommer ud til Flensborgvej, krydser vi lige over, går til højre for blot efter mindre end 50 meter at dreje til venstre ud af byen igen.

Vel ude af Kruså, kommer vi til en kvægrist, hvor der tillige er rejst en stolpe midt i. Det er igen grænsen, og vi drejer derfor til venstre og følger grusvejen rundt langs grænsen. Efter ca. 200 meter drejer vi fra grusvejen og går igen på en mindre sti. Vi er nu i Kollund Skov, og vi følger grænsen tæt. Stien snor og bugter sig igennem skoven, og går igen over i en større grusvej. Vi kommer nu ned til vandet ved skomagerhuse, hvor vi holder et kort hvil med udsigt over vandet.

Tip: Når du rammer vandet, så kan du ved at gå ca. 200 meter til højre, møde Europas mindste grænseovergang, som tillige har grænsesten nr. 1 – Skomagerhus, der består af en smal gangbro. Det er for øvrigt den eneste bro, der forbinder Danmark og Tyskland. Vi fravalgte og gik i stedet for til venstre. Efter ca. 200 meter går vi til højre væk fra Gendarmstien, for at komme helt ned til vandet. Her sætter vi os for at spise vores frokost med den skønneste udsigt.

Vi fortsætter turen langs vandet, men vælger dog efter ca. 300 meter at gå fra den lille sti til venstre op på Gendarmstien igen. Den næste kilometer igennem Kollund Skov byder på noget af det smukkeste landskab, som vi endnu har set. Skoven er præget af store bakker afbrudt af dybe kløfter eller raviner, hvor regn- og smeltevand igennem mange år har fundet vej ned mod havet. Skoven er ud mod kysten flere steder brudt af høje skrænter.

Vi kommer nu til Kollund, der med sin beliggenhed helt ned til Flensborg Fjord, giver rig mulighed for at have udsigt over Fjorden fra sin ejendom. Vi følger Molevej ud til den større Fjordvejen, hvor vi går til højre for straks efter at gå til venstre og straks igen til højre ad Bredsdorffvej. For enden af Bredsdorffvej går vi til højre ad Kummellefort og kryder igen over Fjordvejen, hvorefter vi ankommer til Kollund Strand. Her sætter vi os på en bænk med udsigt over vandet og drikker en kop kaffe, mens vi nyder udsigten over vandet. Efter kaffen går vi til venstre og følger Gendarmstien langs vandet, til vi bliver ledt ud på Fjordvejen.

Vi krydser over skråt til højre, og drejer ind i skoven på venstre side. Stien, som går rundt om campingpladsen, er dejlig blød at gå på som følge af de mange blade, der gennem årenes løb er faldet af træerne. Vi drejer til højre ad Østerskovvej, som vi følger ud af Kollund. Vi går igen igennem et området med skov, og denne gang ser vi flere meter høje bregner – noget vi endnu kun har set på Æbelø.

Turen gennem skoven foregår på en grusvej, som igen går over i en asfalteret vej – stadig Østerskovvej – og efter en skarp drejning om en lille bakke, får vi nu igen udkig over vandet. Vi drejer til venstre, og har nu udkig over de to små øer – Okseøerne – Lille Okseø og Store Okseø, samt over dagens endestation Sønderhav. Vi går forbi “Annies Kiosk”, som er den eneste indkøbsmulighed i Sønderhav. Annies Kiosk er en grillbar, som efter sigende altid har rygende travlt.

Vores overnatning finder sted på et B&B, som kun lejlighedsvis lejer værelse ud, men vi har bestilt i god tid, og vi får et dejligt værelse suppleret med en fantastisk gæstfri betjening.

Turen er godt 15 kilometer lang, og fører os over 266 højdemeter.

Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.