2. etape: Sønderhav – Iller Strand. 20 km.

2. etape: Sønderhav – Iller Strand. 20 km.

juli, 2021 Slået fra Af admin

Efter at have indtaget et formidabelt morgenmåltid på vores B&B, er det nu tid til at begive sig ud på dagens etape på 20 kilometer til Iller Strand. Fra Sønderhav følger vi Fjordvejen ganske kort, men drejer så til højre for at komme helt ned til vandet og gå. Vi går parallelt med Fjordvejen, men udsigten er væsentlig bedre, end fra Fjordvejen.

Vi følger fjordens mange krumninger, og drejer snart fra Fjordvejen. Stien går ind på Strandvejen, som fint lever op til sit navn det første stykke. Vi følger Strandvejen væk fra vandet og op forbi først Rønshoved Skolehjem og bagefter Rønshoved Højskole, hvor vi drejer ned ad Højskolevej. Højskolevej fører os ind i en skov, hvor stien både snor og bugter sig samtidig med, den går op og ned. Vi kommer også forbi en mindesten for Margrete Valdemarsdatter, som ifølge sagnet døde på sit skib ved Munkemølle og blev begravet på en af Okseøerne.

Stien går nu over i Knudsmade, som vi følger rundt – Vi kan ikke komme helt ud til vandet, man udsigten fejler ikke noget. For enden af Knudsmade går vi igen ind på en mindre sti, der praktisk talt løber i vandkanten, kun adskilt af siv. Vi kommer ud på Stranderød, som vi følger til den også går over i Gendarmstien. Vi runder nu en pynt, og stien fortsætter igennem tæt hegn og langs flotte bøgehække.

Stien er særdeles afvekslende, og somme steder er den flankeret af høje bøgetræer ud til vandet, og andre steder går vi i siv, og over broer, for så igen at blive ledt ind igennem tæt bevoksede hegn, og igen ud på åbne arealer.

Vi går nu forbi den ca. 3 ha. store Helligsø, som i mere end 50 år har været drænet, men som i 1990 igen fik forbindelse med havet. Det skete som led i et større naturgenopretnings projekt. Ved højvande kan vandspejlet dække op til 7,5 ha. Vi krydser broen, der forbinder søen med havet, og fortsætter ad stien, som går over i Sandagervej. For enden af Sandagervej går Gendarmstien til højre, og vi fortsætter langs kysten, og igen er stien flankeret af træer og buske. Stien slår et slag til venstre udenom Huk Renseanlæg og vi går nu ind på Ved Fyret, som vi følger ned forbi Forfyr Rinkenæs, som ikke er større end det kan krammes – Det første af dagens 3 forfyr.

Vi fortsætter ca. 400 langs vandet og i vandkanten, hvorefter vi drejer til op ad Dalsgårdsvej, som vi følger ind over landet, hvor der tillige er en smuk udsigt til en sø. Stien går ned til vandet og Dalsgårdsvej går kort over i Nederbyvej, men stien drejer hurtigt fra og vi er nu inde i Rinkenæs bugt. Her veksler stien igen mellem store siv på begge sider til åbent blik over havet.

Vi runder flere små pynte, hvor underlaget er spændende og hvor udsigten er mindst lige så spændende. Vi nærmer os nu Egernsund, som vi de sidste par timer har kunne kigge over på. Her skal vi over broen, der forbinder Flensborg Fjord med Nybøl Nor.

På den anden side af Egernsundbroen går vi ned ad trappen og følger molen hen til det første bord-bænke sæt, hvor vi spiser vores frokost. Vi går herefter ud på Sundgade, hvor vi går til højre. På vejen passerer vi en mindesten for Genforeningen. Vi følger Sundgade til efter Egernsund kirke, hvor vi går til højre ad Fjordvej. Vi kommer nu ned til vandet igen, og hvor fjordvej slår et slag mod venstre, ser vi Forfyr nr. 2. For enden af Fjordvej holder vi til højre, og går nu ind på Lågmajvej, som hurtigt stopper, hvorefter vi blot følger stien til vii kommer forbi Marina Minde.

Efter marinaen slår vi igen op i landet for at komme uden om den naturlige havn, hvor de små fiskebåde ligger. Vi drejer til højre, og går igennem skoven til vi kommer ud på Egeskovvej, hvor vi drejer til højre. Vi holder til højre på Egeskovvej, og efter godt 15 kilometer går Gendarmstien til højre ind over marken. Et stykke ude på marken får vi øje på dagens sidste forfyr.

For enden af markstien går vi til venstre ad Nejs Møllevej og straks til højre ad Møllegade. Vi nærmer os nu Broager, men lige inden vi rammer byen, går stien til højre og vi følger stien på ydersiden af byen. Der er dog begyndt at blive bygge på den anden side af stien også. Vi går til højre og ned på Nils Nejs vej, men går faktisk lige igennem og på ydersiden af bebyggelsen til vi kommer ud på Nejsvej.

Her stopper vi vores GPS for at gå op i Broager og handle (en tur på 950 meter begge veje). Tilbage fra indkøbsturen, går vil til højre ad Gendarmstien , som går mellem hæk og krat. Vi kommer igen ud på det åbne land med godt udsyn over fjorden. På vejen kommer vi forbi Cathrinesminde Teglværk, der i dag er museum. Kort efter rammer vi Iller Strand, hvor vi har booket et skønt B&B, som ligger lige ud til vandet.

Turen er 20 kilometer lang

Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.