5. etape: Als Kloster – Skovby. 15 km.

5. etape: Als Kloster – Skovby. 15 km.

juli, 2021 Slået fra Af admin

Efter en dejlig afslappende eftermiddag i haven i Als Kloster – Det hyggelige gårdhotel, en dejlig 2 retters aftensmad, en god nats søvn og komplet morgenmåltid, drog vi ud på vores sidste etape af Gendarmstien. Endnu 15 kilometer venter forud og igen med temperaturer over 25 grader. Da vi igen kommer ud til vandet, drejer vi til venstre, og følger kysten, men efter blot et par hundrede meter drejer stien væk fra vandet og ind igennem bunden af et sommerhusområde. Stien er glimrende afmærket og lidt zig-zag går vi ind i den store skov, Lambjerg Indtægt, som ligger lige før vi kommer til Høruphav.

Ret hurtigt efter vi kommer ind i skoven, deler stien sig. Den originale Gendarmsti går til venstre, men går man til højre ad den alternative rute, så kommer man ud til vandet igen og går rundt om det, som hedder Trillen. Vi vælger at gå til højre ad den alternative rute, hvilket vi ikke fortryder. Vi starter ud med at gå i strandkanten, men bliver hurtigt ledt op på en sandet to-sporet vej, som er meget behagelig at gå på. Området varierer meget i såvel bevoksning som underlag.

Vi kan nu skimte masterne på lystbådene i Høruphav Havn, og kommer hurtigt op til lystbådehavnen. Vi fortsætter lige over havneområdet og følger kystlinjen helt ude ved vandet. Efter godt 3 kilometer bliver vi ledt væk fra vandet og op på Persillegade, hvor vi drejer til højre. Vi går til højre ad Kløften, og kommer igen ned til vandet, hvor vi går på den flot anlagte strandpromenade. Da vi ikke kan gå på den længere, når vi lige at nyde udsigten til de flotte skrænter inden vi drejer til venstre og igen til højre, hvor vi nu går i kanten af en stor græsplæne.

For enden af plænen går Gendarmstien til venstre, men vi tager lige en afstikker til højre, for at se på Torpedostation Hørup Klint, som blev anlagt af tyskerne tilbage i 1906, og fungerede som torpedo-indskydningsstation. Vi går tilbage til stien igen og følger stien til højre i kanten af Skovhøj. Vi kommer ud på Klinteskoven, og hvor den drejer til venstre, går vi med ca. 10 meter, hvorefter vi går igennem hegnet og ud på marken, hvor vi drejer til højre og ud mod vandet igen.

Vi følger nu igen kysten, som på dette stræk har mange snoninger og stigninger. Underlaget varierer igen utrolig meget, hvilket giver en god afveksling for de hårdt prøvede fødder. Nogle steder er udsigten spærret af læhegn, men andre steder går vi på kanten er skrænterne, og har den skønneste udsigt ud over fjorden.

Efter ca. 6,5 kilometer drejer stien skarpt til venstre og vi følger stien væk fra vandet. For enden drejer vi til højre og igen til højre ud på Mintebjergryde, hvor vi bliver modtaget af den skønneste allé. Vi følger vejen ned mod skoven, og lige indenfor skoven, går vi op ad trappen og til højre ned mod vandet igen – nu med marken på vores venstre side og skoven til højre.

Vi følger nu igen kysten til vi kommer til den lille strand ved Vibæk Mølle. Her er der bord-bænke sæt, så man kan nyde en velfortjent pause. Gendarmstien fortsætter langs kysten, men går man til venstre lige efter stranden, kommer man op til Vibæk Møllerne. Vi skulle selvfølgelige lige have den ekstra oplevelse med – og de ekstra kilometer – og fik oplevet både en vindmølle og ældre vandmølle.

Vel tilbage på stien fortsætter vi langs vandet de næste ca. 1,5 kilometer, hvorefter vi siger farvel til kysten og begiver os ind i landet og ind mod Skovby. Vi går først langs marken ind i landet, hvorefter vi drejer ud på Kobbertoft, som vi følger til den går til venstre, og vi kan dreje skarpt til højre og følge en grussti. Stien følger diverse markskel, men er fint afmærket og meget behagelig at gå på. Stien går over i en større grusvej, som vi følger helt ind til udkanten af Skovby, hvor Gendarmstien ender. Vi fortsætter op til Kegnæsvej, hvor vi drejer til venstre op imod Brugsen, hvor vores bil holder og venter på os.

Turen er (med afstikkere) ca. 15 kilometer lang.

Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.