Virksund rundt. 10 km.
Virksund ligger Nord for Viborg og Nordøst for Skive – Gemt væk i bunden af Limfjorden med Lovns Bredning ovenfor og Hjarbæk Fjord nedenunder. Byen ligger langs hovedvejen mellem Hobro og Skive, og man er hurtigt forbi, hvis ikke man har et ærinde. Vi havde planlagt en kort tur og havde sat vores GPS til Virksund Havn. Her fandt vi en parkeringsplads helt ned til vandet og var klar til vores tur.
Vi gik ned til vandet og gik til højre langs vandet op mod landevejen. Broen over landevejen giver kun passage til Hjarbæk Fjord til de helt lave både. Vi krydsede Hobrovej og gik næsten lige over vejen og ned ad en trappe, som førte os ned langs Hjarbæk Fjord. De første to kilometer foregår helt ned til fjorden og på en skøn sti, hvor der med lind hånd med jævne mellemrum er placeret bord-bænkesæt, hvor den medbragte kaffe kan nydes, mens man nyder den skønne udsigt.
Efter knap to kilometer går vi til højre op og rammer Venøvej. Området er et stort sommerhusområde, men de enkelte sommerhuse ligger meget spredt, og er næsten ikke synlige fra grusvejen. Efter ca. 300 meter drejer vi til venstre – Stadig på Venøvej – og i bunden drejer vi til højre igen. Vi fortsætter nu ligeud til vi kommer ud til Ørslevkloster Sø.
Søen har tidligere været en del af sundet der forbandt Hjarbæk Fjord med Lovns Bredning, men er nu en sø grundet landvinding. Søen dækker et areal på 38 ha, og turen rundt om hele søen er ca. 3,5 kilometer lang. Vi valgte at gå til højre, og dermed tage den korte rute. (Går man venstre om søen bliver ruten ca. 1,5 kilometer længere). Stien vi går på er god og velholdt, og nogle steder er der lavet flotte gangbroer, som dog også vidner om, at der i våde perioder kan være ret fugtigt rundt om søen.
Efter knap 4 kilometer går vi til højre op på Hobrovej, hvor vi drejer til højre og følger den stærkt trafikerede vej ca. 200 meter til vi kan dreje til venstre ned ad en grusvej, hvor vi straks igen drejer til venstre. Efter ca. 400 meter holder vi igen til venstre, og følger grusvejen til Landsbyen Bøstrup. Vi føler næsten, at vi går igennem folks baghaver, da vi ankommer til landsbyen, men fortsætter dog og går til højre ud på vejen igennem byen. Straks efter deler Bøstrupvej sig, og vi holder til højre og er hurtigt ude af landsbyen igen. Da Landsbyen slutter går vejen over i grusvej igen.
Vi går nu igennem et lille skovområde og kommer på den anden side ud til endnu et inddæmmet område. Hjemmefra genkender vi hurtigt digerne og de små pumpehuse, som sørger for afvanding af området via de lige kanaler der igennem årene har ført vandet fra markerne væk. Vi følger grusvejen ud mod diget og efter godt 7 kilometer går vi til venstre ind over en mark, for at komme ned til vandet og følge blå rute. Turen over marken kan være en udfordring, specielt hvis der er køer på marken, eller når der er fugtigt. (I begge tilfælde anbefales det at blive på grusvejen til der går en naturlig sti til venstre ned mod vandet.)
Vores anstrengelser hen over marken og de mange vandhuller er ikke forgæves, og da vi kommer ned til vandet går vi til højre og følger kysten rundt mod Virksund. Efter mindre end en kilometer langs stranden finder vi igen en pæn sti at vandre videre på.
Vi nærmer os nu Virksund igen og det første vi møder er sommerhusene, der ligger gemt inde mellem træerne. Med civilisationen følger også bord- bænkesæt med mulighed for at nyde kaffen. Vi fik også lige sat vores visitkort i øjenhøjde inden vi nåede tilbage til Virksund og vores bil. På turen så vi bl.a. musvåger og sæler.
Turen er 10 kilometer lang, men kan forlænges med ca. 1,5 kilometer ved at gå venstre om Ørslevkloster Sø.
Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.