Marbæk Plantage, Esbjerg. 13 km.

Marbæk Plantage, Esbjerg. 13 km.

marts, 2022 Slået fra Af admin

Lidt nordvest for Esbjerg ligger Ho Bugt, og op mod bunden af bugten ligger Marbæk Plantage, der med sine godt 1.300 ha. natur, er kendt for sine søer, skove og strande. Vi kendte ikke området, men er blevet særdeles positivt overrasket. Vi mener faktisk, at området er et af landets skønneste steder at vandre.

Vi har sat vores GPS til Myrthuevej 39, 6710 Esbjerg, hvor vi parkerer ved Myrthuegård, der er et naturformidlingscenter, hvor vi kan blive klogere på området og Nationalpark Vadehavet.

Vi starter vores tur med at gå mod Nord ad Myrthuevej med bugten på vores venstre side, og kommer hurtigt ud i det åbne landskab, hvor udsigten over bugten er bjergtagende. Kort tid efter går vi forbi en gammel Jernalderboplads, hvor der findes rester af hustomter, som stammer helt tilbage fra tiden omkring Kristi fødsel.

Efter ca. 1 kilometer drejer vi til højre ind mod Kravnsø Naturlegeplads/Shelter, hvor vi holder til højre og følger stien ind i plantagen. Der er mange stier i plantagen, og de snor sig på kryds og tværs. Nogle er 2-sporede skovveje, mens andre igen er stier med tykt lag nedfaldne nåle. Såvel underlag som vegetation er meget afvekslende. Vi følger Østre Skelvej, og efter kort tid, kan vi gå til højre og ind på Gul sti, som vi følger til vi har gået ca. 2 kilometer. Her er en lysning, hvor der er bord-bænke sæt, som absolut indbyder til et kort hvil og en kop kaffe.

Vi fortsætter ad Gul sti, der fører os forbi Esbjerg Golfklub, som ligger på vores venstre side. Vi drejer til venstre ud på Gl. Planteskolevej, som vi følger til vi kan dreje til venstre ad Marbæk Tømmervej. For enden af Marbæk Tømmervej drejer vi til højre ind på Marbækhøjvej, for straks efter at gå til venstre ind på Gul sti igen. Der er meget vand i skovbunden, så vi må gå lidt udenom, men dog på en pænere sti. Terrænet er kuperet, men stien er god at gå på. Efter godt 4 kilometer kommer vi ud i det åbne landskab og kan se ud over hedelandskabet. Vi følger stien over heden, og drejer til højre langs et naturligt hegn.

Stien fører os hen til området med Øen-Spejderhytterne, som er et stort område, som er meget brugt af spejderne. Vi holder en pause ved et bord-bænke sæt, som står ved en af shelter-pladserne. Herfra går vi igen tværs over heden for atter at komme ind i plantagen med de mange nåletræer. Vi følger den til tider ret våde skovvej, til vi kan dreje til til højre ad Bopladsvej og komme ud på Myrthuevej, hvor vi drejer til venstre ind mod Sjelborg.

Myrthuevej, som er en grusvej, munder ud i et skævt kryds, hvor vi går ned ad Sjelborg Strandvej. Efter gadekæret slår Sjelborg Strandvej et slag til højre, og vi følger vejen ned til vandet, hvor Restaurant Sjelborg Strand ligger med en smuk udsigt over bugten. Vi følger den sti, som går oppe ved sommerhusene, og har vandet på vores venstre side, men efter ca. 8 kilometers vandring vælger vi at gå ned på stranden. Ikke for at kigge efter rav, for som en af de lokale sommerhus-ejere sagde til os “Min bedstefar har gravet efter sandorm i hele sit liv, og har aldrig fundet et stykke rav her”. Efter ca. 8,5 kilometer stiger klitternes højde ganske svagt, og vi er lige ved at forpasse muligheden for at følge Marbækstien op i klitterne, som stiger op imod Gulebjerg og Udsigt Esbjerg. Gulebjerg er efter vores opfattelse – ud over at være et smukt udsigtspunkt – og en af Danmarks smukkeste kulturperle (helt på højde med Panoramaruten ved Mariager Fjord eller Tranum Klitplantage).

Marbækstien fortsætter igennem spændende krat, som afløses af skønne udsigter og spektakulære landskaber. Landskabet flader igen ud, og vi kommer ned på et langt stykke med græs. Efter stykket med græs går stien igen ind i den tætte bevoksning, og den store variation i oplevelserne fortsætter i en lind strøm.

Efter knap 11 kilometer drejer vi til højre ind mod Nordre skelvej, men drejer straks igen til venstre ad en grusvej med mark på vores højre side og træer på vores venstre side (Stadig Nordre Skelvej). Vi drejer kort efter fra til venstre og ind på en lille skovsti, som igen fører os lidt opad, og igennem endnu en omgang med smuk bevoksning og fantastiske vues over bugten.

Stien fører os ud af bevoksningen, og vi bliver mødt af et storslået syn ud over Ho Bugt. Vi følger stien rundt, og vælger at gå til højre op imod og igennem skoven og hen til den bagvedliggende Myrthuegård, hvor vores bil holder.

Turen er godt 13 kilometer lang, og er en af de smukkeste ture vi har gået, og den er et must for naturelskere.

Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.