Ærø: Ærøskøbing – Kragnæs. 17 km.

Ærø: Ærøskøbing – Kragnæs. 17 km.

juli, 2021 Slået fra Af admin

Kommer du sejlende til Ærø fra Svendborg, så lægger færgen til i Ærøskøbing. Indsejlingen foregår i et gammelt istidslandskab, hvor det smeltede is har oversvømmet store områder, og på den måde skabt det sydfynske øhav. Vi sejler forbi Skarø, Hjortø og Drejø inden vi sejler forbi Dejrø og ind til Ærøskøbing.

Vi har sat vores GPS til Ærøskøbing Havn, hvor vi parkerer lige bag ved det lille gadekær, hvor vi kan høre frøerne kvække. Vi starter vores tur med at gå forbi gadekæret til vores højre side og kommer ud på Jomfruvejen, hvor vi går til højre. For enden af Jomfruvejen går vil til Venstre ad Vestergade, der med sine smukke gamle huse er en oplevelse. Vestergade fortsætter over i Vesterbro, og i rundkørslen går vi ligeud over på Møllebakken, som fortsætter over i Tivoli, hvor vi går forbi Ærøskøbing Bymølle, der ligger smukt bevaret på bakketoppen.

Tivoli går over i Stokkeby Landevej og ca. 1,5 kilometer efter rundkørslen går der en lille sti til venstre lige før vejen deler sig. vi går nu på en pænt slået markvej med en dejlig udsigt over markerne.

For enden af stien kommer vi ud til Frederiksbergvej i den lille landsby Stokkeby, hvor vi går til venstre, og holder til venstre første gang, og til højre anden gang. Vi kommer nu ind på Stokkeby Hovedgade, hvor vi går til venstre igennem den rene landsbyidyl.

For enden af Stokkeby Hovedgade når vi til Ll. Stokkebyvej. Her går vi skråt til venstre over vejen og ind på en lille sti, som faktisk er en del af Øhavsstien. Efter godt 400 meter drejer stien 110 grader til venstre for igen at gå 90 grader til højre, og vi går nu igennem et område med grønt på begge sider og over os.

Stien går over i Lille Risevej, og ved forgreningen går vi skråt til højre ad Ellemosevej for straks efter at dreje til venstre ned ad Frydendal. Vi følger Frydendal ned til lige før det lille vandværk, hvor vi går til højre ad stien og følger den ind igennem skoven. Efter ca. 7 kilometers vandring kan vi gå til venstre over den lille å, og på den anden side af åen drejer vi igen til venstre, og følger nu grusvejen rundt.

Vi er nu inde på Noret, der oprindeligt var gammel havbund, men nu er drænet. Vi følger grusvejen, og kan se Ærø Flyveplads på vores højre side. Kort efter vi har passeret flyvepladsen, går vi til højre og efter ca. 500 meter går vi til venstre ad en grus/markvej. for enden af markvejen drejer vi til højre, og kommer nu ud på Færgevej, som fører og ind til Kragnæs. Vi følger Færgevej igennem landsbyen, til vi kan gå til venstre ad Færgegårdsvej. Ved første mulighed drejer vi til venstre, og er nu på vej til Kragnæs Jættestuen.

Efter et hvil og et kig ind i Jættestuen, fortsætter vi ad stien, som fører os op imod dæmningen, der holder Noret tørlagt. På vejen passerer vi et større vådområde, som rummer en stor variation af fugle. På dæmningen går vi til venstre, og vi mødes straks af et bord-bænkesæt, hvorfra udsigten over Noret til den ene side, og havet til den anden side bør nydes over en kop kaffe.

For enden af dæmningen går vi til højre, og er nu inde på Nevrestien, som er en sti der efter stort pres fra befolkningen, blev anlagt fra Ærøskøbing til dæmningen. Den er et led i cykel- og gangstien mellem Ærøskøbing og Marstal. Stien er anlagt med grus og småsten, og er så bred, at der er plads til både cykler og vandringsfolk. Udsigten over bugten og de små holme er helt fantastisk, og de sidste 4 kilometer langs vandet er ingen sag.

Da vi kommer retur til Ærøskøbing fortsætter vi ad stien, som går over i Bøssehage, som vi følger til vi kommer til Østergade. Her går vi til højre, og får den helt store oplevelse i forhold til det Ærøskøbing er specielt kendt for: De små maleriske huse, med de mange forskellige flotte hoveddøre. Vi drejer ned ad Nørregade, og for enden drejer vi til højre, og kommer igen ned til havnen, hvor vores bil er parkeret.

Turen er god 17 kilometer lang.

Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.