Ærø: Vitsø rundt. 12 km.

Ærø: Vitsø rundt. 12 km.

august, 2021 Slået fra Af admin

På den Nordvestlige del af Ærø ligger Vitsø, som er et af Ærøs store markante naturområder på hele 112 ha. Vitsø Nor var oprindeligt en stor fjordarm, men blev inddæmmet i 1788. I 2009 blev 52 ha. igen omdannet til sø, og området er i dag hjemsted for et rigt fugle- og dyreliv.

Vi har sat vores GPS til “Vitsø og Søbygaard”, hvor vi parkerer bilen på p-pladsen. Herfra går vi over Søbygårdsmarksvej og ind på den offentlige adgangssti til Vitsø. Stien går langs markskellet og efter ca. 400 meter går vi til venstre igennem skellet for at komme venstre om søen. Stien er klippet og velholdt, men på visse steder er der væltede træer, som gør, at vi må udenom.

Med en flot udsigt over Vitsø sø og det varierede fugleliv fortsætter vi til vi har gået knap 3 kilometer. Her kommer vi til Vitsø Pumpemølle, som tidligere var med til at holde Vitsø Nor tørlagt. Møllen er i dag fredet, men ikke funktionel.

Efter at have foretaget et grundigt kig på møllen går vil til venstre ad markvejen. På vores højre side er det et flot kig ud over de små søer som med tiden er skabt i Vitsø Nor. Vi går lige over den større grusvej og ud til stranden, hvor vi går til højre ad stien langs vandet.

De næste ca. 2 kilometer foregår med vandet på vores venstre side og Vitsø Nor på vores højre side. Vi går forbi en klynge fiskerhytter, der ligger godt vindblæste ud til vandet. Vi fortsætter ad den sandede vej – nu med lidt graner på vores højre side og passer Søby Camping, hvor de flotte farvede havestole står udenfor hegnet. Terrænet begynder at ændre sig, og der kommer lidt bakker til højre. Vi går dog lige et smut ned til vandet og nyder udsigten inden vi drejer til højre op ad Jørbæksvej.

Den næste kilometer følger vi Jørbæksvej – en markvej som fører os op til Søby. Her går vi til venstre ad Søby Vestermark, som vi følger ca. 50 meter. Vi kommer nu til dagens 2. mølle – Søby Mølle. Vi går retur de 50 meter, hvorefter vi drejer til højre ned ad Kærvej og drejer igen til højre ned ad Skovvejen. Søby er idyllisk med de små smalle gader.

Ca. 500 meter nede ad Skovvejen drejer vi til venstre ind på en to-sporet sti, som over den næste kilometer fører os tilbage mod Vitsø Nor. Stien løber over de åbne marker, men hele tiden med læhegn tæt på.

Efter knap 8 kilometer kommer vi ned til stien, som går rundt om Vitsø sø, og her går vi til venstre, så vi kommer til at gå med Vitsø sø på vores højre side igen. Stien slår hurtigt et stort slag til venstre væk fra søen, men vi arbejder os stille og roligt tilbage mod søen igen. Udsigten over den store sø er helt fantastisk.

Netop som vi kommer til bunden af Vitsø Nor, og kan se fugletårnet ret forude, drejer vi til venstre op ad Vitsø. For enden af grusvejen drejer vi til højre ad Søbygårdsmarksvej, og drejer straks efter igen til venstre ad Vester Møllebakke. Vi følger Vester Møllebakke ca. 500 meter, hvorefter vi drejer til højre ind på en græssti, som fører os op imod dagens 3. mølle – Vester Mølle. På vejen derop kan vi igen nyde udsigten over det smukke landskab og Vitsø Nor.

Vester Mølle er ligesom de to andre møller en Hollandsk vindmølle og har været i brug helt op til 1980. Vi fortsætter rundt om møllen og følger en smal sti ned ad bakken mod Søbygård. Halvvejs nede går vi ind på marken og op over de store bakker, der viser sig at være gamle voldanlæg der helt tilbage i vikingetiden blev brugt til at forsvare sig mod fjender fra vandsiden. Udsigten fra toppen af voldanlægget er fantastisk.

For foden af voldanlægget kommer vi ud på Søbygårdsvej, hvor vi går til venstre for at gå rundt om søen der omkranser Søbygaard. Stien er let tilgængelig og selvom der er mange blade på træer og buske, er der flere steder et flot kig over på Søbygaard. Stien rammer ud på Søbygårdsmarksvej, hvor vi går til højre og kommer retur til vores bil.

Turen er godt 12 kilometer lang.

Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.