Helligdomsklipperne – Døndalen. 10 km.
Nord for Gudhjem ligger Helligdomsklipperne, som er noget af det mest besøgte på Bornholm. Helligdomsklipperne består af en lang række af smukke klippeformationer der strækker sig godt 5 kilometer fra Gudhjem til Tejn. Tænk på, at under istiden lå kysten under vand, men da isen smeltede, hævede Bornholm sig, og klipperne rager i dag mere end 20 meter op over havoverfladen.
Der er rigtig mange måder at gå turen ved Helligdomsklipperne på, og de fleste går fra Gudhjem til Bornholms Kunstmuseum, og bliver om sommeren sejlet retur til Gudhjem. En vandretur på ca. 6 km.
Vi har valgt at sætte vores GPS til P-pladsen Helligdomsvej 8C, 3760 Gudhjem. Fra P-pladsen følger vi Kyststien væk fra Gudhjem, og får fra de allerførste meter et glimrende indtryk af, hvad der venter os på turen: Spektakulære udsigter, store raviner og små smalle stier.
Første navngivne klippeformation er øerne Apostlene og Tørre Ovn, som er en grotte, der kan følges langt ind i fjeldet. Herefter følger Våde Ovn, Gåsenrenden, Lyserenden og Lyseklippen, som giver det ene flotte motiv efter det andet. Der er mange mennesker på strækningen, så det er en god ide at komme i yderperioderne.
Ruten slår nu et slag ind i landet for at komme uden om en stor kløft, og der er herefter mulighed for at komme ud og kigge ud over Måneskinsklipperne. Turen fortsætter hen til Helligdomsklipperne, som ligger ret ud for Bornholms Kunstmuseum. Herfra er der om sommeren mulighed for at blive sejlet retur til Gudhjem.
Vi fortsætter ad Kyststien godt en kilometer endnu, hvorefter vi kommer ned til stranden ud for Døndalen. Her gør vi holdt for at spise vores medbragte mad og nyde naturen og solen. Efter maden fortsætter vi op til Søndre Strandvej og går ca. 50 meter retur for at fange stien ind i Døndalen. Døndalen er en af Bornholms mange sprækkedale, og i bunden af dalen løber Døndale Å, der udspringer tæt ved Klemensker og løber godt 6,5 km. inden den løber ud i Østersøen. Forinden løber den igennem Døndalen, og passerer bl.a. et fald på ca. 22 meter, hvilket gør det til Danmarks vel nok højeste vandfald. Selve dalen er utrolig frodig og åen bugter og snor sig igennem bunden af dalen. Skoven i dalen er en såkaldt urørt skov, og faldne træer får lov at ligge og rådne.
Efter at have nydt det smukke vandfald, går vi lidt tilbage og går til højre op over vandfaldet. Her følger vi den sti, som går modstrøms langs Døndale Å. Stien er vanskelig at se, og endnu mere vanskelig at passere, idet det nyligt har regnet. Der er utrolig glat, og vi passer godt på, at vi ikke glider. Vi kan godt se, at der ikke går mange mennesker her. Stedet betegnes som “urørt skov”, hvilket betyder, at alt der falder ned, får lov at ligge og rådne.
Efter godt 6 kilometers vandring kommer vi ud af Døndalen og drejer til venstre ad Røvej, som vi følger til vi kan dreje til venstre ad Rø Stationsvej. Vi går til venstre ad Klemenskervej og går straks efter til højre ad Lindeskovvej, som er en ret lille bivej. Vi følger Lindeskovvej med dens mange snoninger og får fornøjelsen af at gå langs første en lille sprækkedal på vores højre sidde og derefter på venstre side. Vi kan samtidig nyde udsigten over havet. For enden af Klemenskervej drejer vi til venstre ad Røstadvej og kommer nu ned til Landevejen/Helligdomsvej, hvor vi drejer til højre og går langs landevejen de sidste få hundrede meter hen til P-pladsen og vores bil. Vi slutter turen af med at nyde en kop kaffe og solen på P-pladsens bord-bænke sæt.
Turen er godt 10 kilometer lang, men tog os ca. 3 timer og 45 min. – Der er rigtig mange flotte udsigter, som skal fotograferes, der er mange trapper vi skal ned af for at kigge på klipperne, der er ca. 275 højdemeter og der er rigtig mange steder, hvor underlaget gør, at vi skal gå forsigtigt. til gengæld bliver vi belønnet med en fantastisk vandretur.
Click on the map below and it will open in Google Maps. From here, you can follow the route as you are hiking.