Læsø: Østerby Havn – Danzigmand Strand. 16 km.

Læsø: Østerby Havn – Danzigmand Strand. 16 km.

November, 2021 Off By admin

På den nordøstlige del af Læsø ligger Østerby Havn, der som navnet siger, har sin egen lille havn med fiskekuttere og sejlskibe. Læsø er ret atypisk i forhold til resten af landet, for i gamle dage var det kvinderne, som blev skrevet som ejere af husene. Det skyldes, at de fleste af Læsøs mandlige beboere var fiskere, og når/hvis en mand døde på havet, så var det praktisk, at kvinderne stod som ejere af husene.

Vi har sat vores GPS til Østerby Strand, 9940 Østerby Havn, og parkerer på P-pladsen med udsigt ud over havnen. Vi starter med at gå lidt op ad Østerby Havnegade og drejer straks til højre ad Smedievejen, som vi følger ca. 200 meter inden vi drejer til venstre ind mellem 2 bygninger og følger stien over til Norgesvej. Vi krydser Peter Danielsvej og går videre ad Ærøvej, som går over i en grusvej. Vi følger grusvejen ud til Linievejen, hvor vi går til højre til vi kommer til første vej til venstre. Ved vejkanten møder vi en lille sten, som fortæller os, at vejen fører ned til Hedvigs Hus.

Hedvigs Hus er en del af Læsø Museum og er et godt eksempel på et af de karakteristiske Læsø-huse opført i bindingsværk fra strandtømmer og med tang-tag. Vi tager selvfølgelig en runde inde i den tidligere stald, der nu er indrettet som udstilling/museum med tavler, der fortæller om livet på den tid og om Hedvig og hendes familie. Derefter tager vi en runde udenom huset og nyder en tidlig frokost i læ af huset.

Fra Hedvigs Hus går vi parallelt med Linievejen tilbage mod Øst, til vi kommer til en grusvej. Vi drejer til højre ind på grusvejen, som vi følger forbi Maries Hus (Tanghus nr. 2) til vi kommer til et T-kryds. Her drejer vi til venstre og følger grusvejen ud til Østerbyvejen. Vi krydser over og går til venstre ad cykel- og gangstien. Vi går forbi den smukke Østerby Kirke, og kommer straks efter forbi Tanghus nr. 3. Gammel Østerbyvej går over i Danzigmannvej, og vi går nu forbi Tanghus nr. 4.

Da vi kommer til Syrenvej, drejer vi til venstre ind på den lille grusvej. Grusvejen går hurtigt over i en flot klippet græsvej, som vi følger ca. 100 meter, før vi ser et stort vandhul, hvor vi kan dreje til højre ind på endnu en flot klippet vandresti. for enden af vandhullet drejer vi til venstre og følger vandhullet til det slutter, og hvor bevoksningen på vores højre side ender. Her kan vi dreje til højre ind på endnu en klippet græssti med træer på vores højre side og et åbent stykke på vores venstre side.

For enden af græsstien går vi højre om huset, men drejer til venstre og fortsætter til vi kommer ud på Danzigmannvej. Danzigmannvej er en asfalteret vej, som går hele vejen ud til stranden. Der må påregnes lidt trafik i sommermånederne, men ikke ret meget udenfor sæsonen. Vi kommer forbi tanghus nr. 5 og 6, og er nu færdige med den kulturelle rute. Herfra er der mere fokus på naturen.

For enden af Danzigmannvej ligger et offentligt toilet, der kommer ind under kategorien “Det smukkeste offentlige toilet i Danmark”. Vi følger vejen, der nu går over i grusvej. På vores venstre side har vi de høje klitter, som skærmer landskabet fra havet voldsomme påvirkning. På vores højre side har vi det store engområde, som afgræsses af kvæg. Lyset over engområdet er helt specielt, og leder tankerne hen på lyset vej Skagen, som jo heller ikke ligger så langt herfra.

Vi vælger efter ca. 9,5 kilometer (hvor grusvejen slår et slag ind i landet og straks efter går ud mod havet igen) at gå ind over klitterne og gå langs stranden tilbage igen. Det er muligt at forlænge turen yderligere ved at fortsætte ad grusvejen ud til vendepladsen.

Stranden er smal, men der er en stor bræmme af tang, som er skyllet op. Stranden er ret speciel, for den meget tang bliver oversvømmet med sand, som bliver liggende. Det betyder, at vi flere steder synker i, fordi sandstranden blot er tang med sand over. Efter ca. 1,5 kilometer langs stranden, kommer vi nu op på nordsiden af Læsø, og kan her virkelig mærke, at vi nu har vestenvinden lige i ansigtet.

Vi er nu på vej tilbage til Østerby Havn, og det første lange stykke vælger vi, at gå langs vandet. Der er stor variation i stranden og den måde den er formet på af havet. Nogle steder er der normal strand, men kort tid efter er der store bunker af tang og andre steder igen er der lavet små søer midt på stranden. Turen giver os nogle smukke modlys-motiver, som vi selvfølgelig nyder i fulde drag.

Efter godt 13 kilometer vælger vi at gå op over klitterne og gå på bagsiden af dem videre mod vest. På toppen af klitterne kigger vi lige bagud og nyder de smukke farver i klitternes bevoksning. Turen bag klitterne byder på et spændende og varieret landskab, som minder lidt om den store savanne i Afrika. Øde og flad, men alligevel med lidt spredt krat og bevoksning. Vi venter næsten at se en flok antiloper komme springende. Stien består af to hjulspor, hvor underlaget primært er sand og græs. Det er en god afveksling i forhold til at have gået på stranden så længe.

Vejen går over i mere stenet grusvej, efterhånden som vi nærmer os Østerby Havn. Det er ved at blive sent, og skumringen presser sig på. Med de spredte skyer giver det en helt eventyrlig smuk himmel, som vi næsten ikke kan løsrive os fra.

Vi er dog nødsaget til at fortsætte tilbage til vores udgangspunkt, som vi kan skimte forude. Da vi kommer til en højt beliggende bænk med udsigt over havet er vi dog nødt til at stoppe endnu engang for at nyde den smukke udsigt.

Vi fortsætter ind mod Østerby Havn igennem det gamle fiskeri – område og ned på havnen, som vi følger til vi er retur ved vores bil. Vi slutter dagen af med at nyde udsigten over havet og får lige den sidste solnedgang med.

Turen er godt 16 kilometer lang, men kan både forlænges og kortes af på turen rundt om Danzigmann Strand. Vi kan under alle omstændigheder anbefale, at se en solnedgang fra spidsen af Danzigmann Strand eller fra kysten øst for Østerby Havn. Har man lyst til at opleve mere af Læsø, kan vi anbefale at kigge på Visit Læsø.

Click on the map below and it will open in Google Maps. From here, you can follow the route as you are hiking.