Smykkestenssøerne. 12 km.

Smykkestenssøerne. 12 km.

April, 2021 Off By admin

Syd for Hasle ligger 4 større søer kaldet Smykkestenssøerne. De ligger i et naturskønt område helt ud til vandet. Vi har sat vores GPS til Vesthavnsvej, Hasle, hvor vi gør holdt på et lille plateau helt ned til havnen og hvor der tillige er 2 bord-bænke sæt. Efter at have spist et godt måltid mad, drager vi ud på dagens vandretur. Vi starter med at hilse på byens Havnefoged, som giver os et par gode tips om dagens rute. Han fortæller os også, at vi skal besøge et sted, der hedder Svartingedalen – en tur igennem en sprækkedal, som skulle tage ca. 45 min., men som skulle være særdeles seværdig.

Vi går tilbage ad Vesthavnsvej og ud på Strandgade, hvor vi går til højre. Vi kommer forbi Hasle Røgeri, og går straks efter til højre ind på Kyststien. Vi følger Kyststien så tæt på vandet som muligt. Helt fra starten af turen kan vi fornemme, at vi har en varieret vandretur i vente.

Efter knap 1,5 kilometer går vi ned på stranden, og går i det tunge sand. Vi fortsætter på stranden til vi kommer til klippeformationen “Kultippen”. Der er en passage ind i klippeformationen, hvor vi går igennem og op. Det viser sig, at det ikke er en klippe, men affald fra de mange forsøg på kuludvinding der har været i området. Kuludvindingen er påbegyndt helt tilbage i 1600-tallet og efter mange forsøg opgivet igen i slutningen af 1800-tallet. Området er spændende såvel geologisk som historisk.

Vi fortsætter nu ad Kyststien igennem et smukt skovområde, hvor stien snor og bugter sig. Vi kommer efter ca. 2,5 kilometer til et gammelt rustent hegn, hvorpå der er et skilt med privat. Stien går både skarpt til venstre og egentlig også ligeud, og vi vælger at gå ligeud – på trods af privat-skiltet. Stien fører os forbi et par særdeles velbeliggende sommerhuse, og da vi kommer ud til Levkavej, kan vi se, at det ER privat vej, og at vi rent faktisk skulle have været gået til venstre og bagom sommerhusene. Ved Levkavej går vi igen ned på stranden, som vi følger til et vandløb tvinger os op igen og over en bro.

Da vi kommer op får vi straks udsigt over den første af dagens søer – Smaragdsøen, som er en gammel lergrav, der måtte opgives på grund af kraftigt vandspring fra bunden. Smaragdsøen bliver straks efterfulgt af dagens sø nr. 2 – Pyritsøen, som ligeledes er en gammel lergrav. Pyritsøen adskilles af havet af den smalle Lertippan, som stille og roligt bliver ædt af havet. For 170 mio. år siden gik der Dinosaurer på Lertippan, for man har fundet fodspor af mange forskellige slags Dinosaurer i området.

Vi fortsætter og kommer nu ud på Havvej, som vi følger, hvor den slår et slag til venstre. Straks efter går vi ad skovstien til højre og følger stien, til vi kan dreje til venstre. Vi er nu på vej rundt om dagens sø nr. 3 – Safirsøen, som ligeledes er en gammel lergrav, der dog blev opgivet ret hurtigt, og derfor ikke er så dyb. Vi følger søen 3/4 rundt, og nyder den smukke udsigt ud over søen.

Vi begiver os nu retur mod Hasle, og da vi kommer til Havvej, krydser vi lige over og fortsætter vores tur i skoven. Vi kommer nu retur til Pyritsøen, men denne gang på den anden side. Vi går så tæt på søen som muligt, og fortsætter videre til Smaragdsøen, som vi ligeledes passerer til vores venstre side.

Vi fortsætter ad stien og kommer nu tilbage til Levkavej, hvor vi går til højre og straks til venstre igen ind på Kyststien (Det er så dette stykke vi skulle have gået på, hvis vi gik udenom den private vej). Lige efter det private område har der været en Lyttestation, som tyskerne brugte til at teste ubåde ved. Vi holder til venstre indtil vi kommer ud på en større skovvej, hvor vi går til venstre og straks igen til højre ad en mindre skovsti. Vi kommer nu ud til Fælledvej, hvor vi går til højre og straks til venstre igen. Vi følger vejen ganske kort, før vi går til venstre ind på en lille skovsti. Stien fører os ned til dagens 4. – og sidste sø – Rubinsøen, der er en tidligere kulgrav. Stien ligger højt over vandoverfladen og vi følger næsten hele vejen rundt, men drejer af mod højre kort efter bord-bænkesættet. Flere steder i skoven bemærker vi, at jorden er sunket en meter ned og selv træerne er faldet med ned. Vi krydser igen Fælledvej, og for enden af Glasværksvej drejer vi igen til højre ind på Kyststien, som vi følger tilbage til Hasle Røgeri. Vi laver en afstikker ind på røgeriet for at købe røgvarer, og fortsætter tæt langs kysten tilbage til havnen og vores bil.

Turen er godt 12 kilometer lang.

Click on the map below and it will open in Google Maps. From here, you can follow the route as you are hiking.