Tranum Fosdal, 11 km

Tranum Fosdal, 11 km

March, 2021 Off By admin

Er du “Nordenfjords” – Nord for Limfjorden, er vandreruten Tranum Fosdal et Must. Ruten er tillige blevet certificeret som Premium vandrerute af Deutsches Wanderinstitut. En ære, som kun er overgået 4 vandreruter i Danmark.

Vi satte vores GPS til Strandvejen 37, 9460 Brovst og parkerede bilen på den forholdsvis store p-plads der er ved indgangen til Tranum Fosdal. Vi kom tidligt, da vi gerne ville gå turen inden der kommer for mange andre.

Ruten er fint afmærket med blå-grønne piktogrammer og der er alene et sted, hvor vi skal træffe et valg. Vi starter ud med at gå igennem Langdal Plantage, som er en smuk skov med meget at kigge på.

Vi har ikke gået meget mere end 2 kilometer før vi kommer til et åbent område i skoven, hvor vi fra Bavnehøj – som med sine 83 meter over havet, er det højeste punkt i Jammerdal – har en storslået udsigt ud over havet ved Tranum Strand.

Efter knap 3 kilometer er der mulighed for at dreje til højre ad den røde rute, men vi holder til venstre og fortsætter ud mod Ingeborg Bakker, som forbinder Fosdalen og Langdalen. Her er en skøn udsigt over hederne og der er flotte udsigtspunkter fra bakkerne.

Vi bevæger os nu ind imod Fosdalen, og da vi kommer igennem skoven og ud i lysningen har vi Lerup Kirke til venstre. Vi går til højre og følger skovbrynet, hvor der er opstillet bord-bænke-sæt og vi kan nyde kaffen inden vi skal ind i selve Fosdalen. Vi går ind i Fosdalen, som skærer sig ned igennem Lien. Vi holder til venstre (turen til højre kan sagtens tages, men så kommer man ikke igennem dalen), og vi mødes straks af følelsen af at bevæge os ind i en dal, hvor bevoksningen dækker for solen.

Efterhånden som vi trænger længere ind i dalen, fortættes skoven omkring os, og vi får virkelig fornemmelsen af at gå i en stor dal. Vores fascination er stor, og når vi sammenligner med det tætteste vi har været på sådan en oplevelse må det være vores tur i Afgrunden ved Vissenbjerg, som også er en dal skabt af istidens voldsomme naturpåvirkning – blot i noget mindre målestok. Stien er flot lavet af frivillige kræfter i området. Vi kommer også forbi Vor Frue Kilde, der efter sigende er en gammel helligkilde der igennem mange år har været besøgt af syge på Jomfru Marias fødselsdag, den 8. september – Vi kom desværre først den 19. september 🙂

Efter en helt fantastisk oplevelse med godt en kilometers vandring i dalen, går turen igen opad, og vi går nu på toppen af Lien, som er Danmarks længste indlandskystskrænt. Lien strækker sig 6-7 kilometer fra Svinkløv til Tranum og er somme steder 66 meter høj. Den er dannet under istiden, hvor store ismasser er presset op fra havet og har skubbet jorden foran sig og dannet Lien. Terrænet er ret kuperet, men giver nogle fantastiske muligheder for at tage flotte billeder.

Mellem 7 og 8 kilometer går vi ind i Langdalen, hvor vi igen klart fornemmer, hvordan smeltevand har været med til at forme landskabet for mange år tilbage.

Vi bevæger os nu lidt væk fra Liens kant, og går i skoven, men hele tiden med små afstikkere ud til kanten, hvorfra den smukke udsigt kan nydes ved strategisk opstillede siddepladser.

Selvom vi nu bevæger os ind i et landskab, der mest af alt minder om plantage eller hede, så bliver vi ikke snydt for endnu engang at opleve, hvordan det er at gå på kanten af Lien, og vi nyder et øjebliks afslapning/nydelse med en udsigt som ikke fås meget bedre. Det er bemærkelsesværdigt, at selvom vi går i +50 meters højde, så går vi i sand, men det viser blot, at isen har skubbet sandet op. Den sidste del af turen ned til bilen foregår på en skovvej igennem den smukke skov.

Turen er godt 11 kilometer lang, og er en af de smukkeste ture vi har gået – Vi kan godt forstå, at den er kåret som en af 4 i Danmark.

Click on the map below and it will open in Google Maps. From here, you can follow the route as you are hiking.