Ørritslev Skov, Nordfyn. 11 km.
Nogle gange er man så fokuseret på at komme ud og opleve nye steder, at man helt glemmer de herligheder, som ligger i nærområdet, eller lige uden for ens dør.
I den østlige del af Nordfyns Kommune ligger Klintebjerg helt ud til Odense Fjord, og lige i nærheden ligger Ørritslev Skov, som er et ca. 1 km2 stort skovområde. Sæt Jeres GPS til Skovløkkeskolen, Skovgyden, Otterup og parker på skolens P-Plads. Herfra går vi til højre og forbi de to boldbaner og følger vejen ind igennem den lille landsby Ørritslev Skov, hvor åbne marker, idylliske stråtækte bindingsværkshuse og skov afløser hinanden. Efter blot 600 meter drejer vi fra til højre og ind i skoven. Hvis man står tidligt op, er der mulighed for en flot solopgang.
Skoven er privat ejet, og der kan forekomme jagt, hvor adgang til skoven er forbudt. Skoven er en blanding af bøgetræ, nåletræer og vildtvoksende træer. Der er tydelige spor efter den skovdrift, som også kendetegner sådan en skov, og der ligger store bunker af nyskovet træ, ligesom underskoven bærer tydelige præg af, at der nyligt er ryddet.
Da vi kommer op for enden af den lange skovvej, hvor vejen drejer 90 grader til højre går vi til venstre ad den noget smallere sti. Stien fører os ud på Agerlandsvej, som vi følger ud til Lillegyden, hvor vi drejer til højre ad Vekslund. Vi har nu Ørritslev Skov på vores højre side. Vekslund slår et slag mod venstre og fortsætter ud i en grusvej og er nu igen inde i Ørritslev Skov. Skovvejen fortsætter forbi et idyllisk hus beliggende i skoven, og vi holder til højre og fortsætter til vi kommer ud til den asfalterede vej, hvor vi igen holder til højre.
Efter ca. 200 meter slår vejen et slag mod højre, men her drejer vi til venstre ind på en lang grusvej, hvor vi har åbne marker på begge sider, og bag marken til højre kan se endnu et stykke af Ørritslev Skov. Grusvejen fører os forbi 2 øde liggende ejendomme og går over i en lille sti, som lokalsamfundet har skabt for at forbinde Skovløkkeskole med Klintebjerg. Stien snor sig langs markskel igennem et smukt og varieret område, hvor vi ser både harer, rådyr og musvåger.
For enden af stien går vi til højre ad Klingeskov, men efter blot 100 meter drejer vi til venstre ned af græsstien, som løber langs afvandingskanalen. For enden af stien går vi op på diget, og har nu den mest fantastiske udsigt over en stor del af Odense Fjord, med Lindø-Værftet i horisonten. Vi vælger at gå til venstre på diget, for blot 100 meter henne, står en bænk i læ under et hegn. Det perfekte sted for en kaffepause med det skønneste blik ud over vandet. Her kan vi sidde og fundere over, at for ca. 200 år siden, var det område, vi lige har gået på havbund og helt oversvømmet.
Efter vores kaffepause med indlagt historisk filosofering går vi retur ad diget, som vi følger de næste godt 1,5 kilometer. Det er interessant at gå ruten, hvor der er rig mulighed for at betragte den store variation i vandstand i denne del af fjorden, hvor der i perioder er så lidt vand at vi kan se havbunden, og andre gange helt fyldt med vand. Det skyldes selvfølgelig flod og ebbe, men også kraftig vind i dagene før, har stor betydning for, hvor meget vand, der er presset ind eller ud af fjorden. Blå himmel, hav og skyer giver nogle skønne og kraftfulde billeder.
Vi kommer nu ud til Klintebjerg, hvor vi runder pynten med de fine shelters og går forbi Skalleværket, som er et foreningshus og en række fjordhuse opført efter et stort forarbejde af lokale ildsjæle. Vi fortsætter forbi de små fjordhuse, og kommer hen til Klintebjerg Havn, der indtil ca. 1950 var udskibningshavn for Odense. Det var før kanalen blev gravet helt ind til Odense. Havnen er i dag omdrejningspunkt for sejlere, SUP board og kajaksejlads, og om sommeren er der mulighed for at blive sejlet over til Vigelsø.
Vi fortsætter langs vandet, og går igennem smæklågen ind til Klintebjerg Efterskole. Da vi kommer til den halve båd sat på højkant drejer vi til højre og straks efter til venstre ad den lille sti. Stien fører os ud til en lille vig i Odense Fjord, og vi følger fjorden rundt.
Dette område af fjorden er som regel et godt sted at kigge på svaner og andre vadefugle. Efter godt 7 kilometers vandring kommer vi til en lille bro, som går over Lunde Å, der netop her har udløb i Odense Fjord. Vi drejer til højre og følger åen til vi igen kan gå til højre ad den brede grusvej. Vi går nu med fjorden på vores højre side, men da grusvejen ligger højt, har vi en fantastisk udsigt over både fjorden og Vigelsø.
For enden af grusvejen drejer vi til højre ud på Grusgyden, som vi følger til den rammer Klintebjergvej. Her drejer vi til venstre og følger Klintebjergvej knap 1 kilometer. Vejen er flankeret af marker, og på en af markerne møder os et syn, som for Nordfynboer er normalt, men for mange er et særsyn. En mark fyldt med svaner. Det er et smukt syn, og er I heldige, så kan I opleve lyden af en flok svaner, der flyver hen over Jer. Svaner trækker fra markerne og ud på fjorden – Det er en oplevelse, som man aldrig bliver træt af!
Efter godt 9 kilometers vandring drejer vi til højre ind på en skovvej. Vi er igen i Ørritslev Skov, og vi følger skovvejen, som snor sig igennem den varierede skov den næste kilometer. For enden af skovvejen drejer vi til venstre ad Skovgyden og følger skovbrynet tilbage til Skovløkkeskolen og P-pladsen.
Turen er ca. 11 kilometer lang.
Vil du læse mere om, hvad Nordfyn har at byde på, så besøg Visit Nordfyn.
Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.