Pramdragerstien, Gudenåen, Silkeborg. 22 km.

Pramdragerstien, Gudenåen, Silkeborg. 22 km.

juli, 2020 Slået fra Af admin

Trækstien eller Pramdragerstien, som den også kaldes, har siden 1400-tallet været brugt til hjælp med at trække pramme op og ned ad Gudenåen. Med et tværkommunalt samarbejde, er der nu genskabt en ca. 70 kilometer lang strækning, som følger Gudenåen fra Silkeborg til Randers.

Da vi som bekendt ikke bryder os om at gå ud og hjem ad samme vej, så måtte vi finde på noget andet, for at prøve den nye sti af. Vi havde læst os til, at den smukkeste tur var stykket fra Silkeborg til Kongensbro. Det er tillige det mest tørre stykke, som forventes at være farbart i op til 10 måneder om året.

Vi har valgt at køre til Silkeborg og stille bilen på Sejsvej, hvor der er gratis parkering. Herefter går vi ned til Silkeborg Kanocenter, hvor vi på forhånd har lejet en kano for en dag. Turen vi har valgt, skal foregå i kano de 21 kilometer fra Silkeborg til Kongensbro og derefter vandring 22 kilometer tilbage. Det skal siges, at Silkeborg Kanocenter regner 15-20 kilometer i kano for en dagsrejse, men vi har valgt at ro til, så vi kan nå frem og tilbage på en dag.

Turen starter med, at vi skal igennem en sluse i kanoen, for at komme ned i Å-niveau. Det er en sjov oplevelse. Vel igennem slusen fortsætter turen ud af byen og ud i Silkeborg Langsø og herfra ind på selve Gudenåen. Det er en smuk tur med masser af natur at kigge på. Der er glæde i kanoen, da vi når frem til Kongensbro, for der er roet godt igennem.

Ved Kongensbro lader vi efter aftale kanoen ligge, og sætter os, for at få en solid frokost, inden vi begiver os ud på den 22 kilometer lange vandring tilbage. Vi starter ud i god stil og med højt humør, selvom vi godt kan mærke, at vi har siddet sammenkrøllet i kanoen i godt 3 timer.

Turen fra Kongensbro starter med en tur over broen og ned på Trækstien, som er i en overordentlig god stand – bred og indbydende at gå på med lækkert smågrus. Hvis du er erfaren vandrer, ved du, hvor meget underlaget betyder for, hvor hård turen føles. Vi fortsætter og vælger efter ca. 7 kilometer et af de mange bord-bænke sæt for at holde en velfortjent kaffepause.

Vi fortsætter ad den smukke rute, og kan nyde Gudenåen i fulde drag. Der er på hele turen rigt med blå guldsmede, der flakser rundt omkring os. Efter godt 2 timer kommer vi til Svostrup Kro, hvor der er mulighed for at få stillet såvel sult som tørst med udsigt til alle de forbipasserende kanoer, gående og cyklende.

På den måde fortsætter den ene kilometer efter den anden uden, at vi rigtig bemærker det. På et tidspunkt kommer vi til en træbro, som er lavet, fordi området er så vandfyldt, at det ikke har været muligt at lave en sti, der kunne benyttes det meste af året. Broen er i alt 1,5 kilometer lang, og det er en ganske speciel oplevelse at gå på broen med vand på begge sider og nedenunder.

Resten af turen foregår langs Silkeborg Langsø, hvor vi har god tid til at kigge på såvel livet på søen, som de mange flotte huse, der ligger med en smuk udsigt over søen. Da vi kommer retur til Silkeborg og går over broen ser vi den smukke fisketrappe, som ligger ved siden af slusen, hvor det hele startede 9 timer tidligere.

Turen er godt 22 kilometer lang, men kan godt kortes af.

Silkeborg – Svostrup er for eksempel 12 kilometer, men tal med Kanoudlejer og aftal, hvor langt I vil sejle og gå, så fortæller de, hvor I skal sejle til.

Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.