Thurø rundt – 20 km
Det Sydfynske Øhav er et skønt område med store og små øer imellem hinanden. Lige sydøst for Svendborg ligger Thurø, der er forbundet til Fyn med en lille kort bro. Øen er hesteskoformet og indbyder til en rundtur. Vi sætter vores GPS til Grønnevej 203, Svendborg og parker i rabatten. Herfra går vi ind mod Thurø by igen og går ligeud til Grønnevej går over i Blåbyvej, men hvor vi fortsætter ligeud til vi kommer ned til vandet. Her sidder vi på bænken og spiser vores morgenmad og drikker morgenkaffe, men s vi nyder udsigten over til Tåsinge, til den lille ø Kidholm, til den anden side af Thurø og med Langeland helt i baggrunden.
Vi går nu langs vandet mod øst og nyder roen og udsigten til den anden side af Thurø, men også at se, hvordan Thurinerne har indrettet sig ned mod vandet. Den første del af turen er afvekslende med stien langs vandet, bag om Bådeværftet, ind igennem bevoksningen og bag om Thurøbund Yachtværft for at ramme Gambøtvej som fører os op forbi Thurø Sejlklubs klubhus med den flotte udsigt.
Vi forlader nu vandet i første omgang og følger Gambøtvej til vi kan dreje til højre ad Søndervej. Søndervej ligger ca. midt på den nordlige del af Thurø og er en lang lige landevej, som vi følger ca. 2 kilometer. Der er flere steder udsigt over vandet. Vi drejer til højre ad Flagebakken og igen til højre ad Grastenvej. Vi er nu på den sydlige del af Thurø, hvor der er en del skov. Vi følger Grastenvej ca. 1,5 kilometer til vi kommer til skoven på højre hånd. Her tager vi den allerførste skovvej til højre, og efter ganske få hundrede meter er vi igen tæt på vandet, og har den skønneste udsigt over Thurøbund imellem de høje bøgetræer.
Vi følger stien rundt i skoven og kommer ud til Grastenvej, hvor vi drejer til højre og fortsætter lige ud og ind på Skippervej for at komme helt ud på spidsen af den sydlige del. Vi har nu gået næsten halvdelen af turen, og sidder på en af bådebroerne og nyder udsigten over til Tåsinge og Valdemars Slot, til Vemmenæs og til Langeland. Vi fortsætter rundt på Skippervej og tilbage ad Grastenvej, men denne gang på landevejen. Vi går mod vores eget spor lidt under 1 kilometer og drejer til højre ned ad Valborgs Kasse. For enden følger vi vejen til venstre og holder til venstre om det sidste hus, for straks efter at gå igennem klaplågen og ned til vandet, hvor vi igen går ud af en klaplåge – Således fri for dyrene. Vi følger nu stien langs kysten ud på spidsen af Thurø Rev – (Vær opmærksom på, at Thurø Rev er lukket i perioden 15.3-1.7 grundet de mange ynglende fugle. I den periode kan man gå igennem skoven i stedet for igennem klaplågerne.)
Efter at have rundet spidsen af Thurø Rev går vi nu igen mod Nord og kommer igen ind i skovkanten med vandet lige ved siden af . Det næste stykke viser, hvordan havet æder af kysten. Tydelige eksempler er væltede træer og blotlagte rødder. Med 25 grader højere temperaturer kunne vi lige så godt være sydpå. Vi fortsætter langs kysten op forbi Thurø Strand Camping.
Turen fortsætter op igennem sommerhusområdet Smørmosen, igennem skoven og vi kommer nu ud på Øgavl, hvor vi helt oppe på den nordøstlige side af Thurø har et fint kig ud over vandet over til Fyn og Skårupøre. Vi følger Øgavl rundt og for enden holder vi til højre ind på Nordvej og er nu direkte på vej tilbage til Thurø By. Efter ca. 1,5 kilometer drejer vi til højre ned ad Mejerivej, som fører os ned til Svendborg Sund igen. Her drejer vi til venstre og følger kysten de næste 1,5 kilometer til broen over til Fyn. Stien er varieret og byder bl.a. på hele 4 kilder.
Da vi kommer til broen, krydser vi landevejen og går lidt til højre mod Fyn for straks efter at gå til venstre ind på skovstien. Vi følger skovstien langs vandet og kommer tilbage til vores udgangspunkt på Grønnevej.
Turen er 20 kilometer lang
Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går. (vær opmærksom på, at min GPS på denne rute starter ude i Norskehavet. Zoom ind på Thurø og start ved den røde plet og følg anvisningerne ned til den sydlige den af Thurø by)