Agger Strand – Flade Sø. 16 km.

Agger Strand – Flade Sø. 16 km.

september, 2020 Slået fra Af admin

Nord for Limfjorden helt ud til Vesterhavet ligger Agger og Thy Nationalpark, som er Danmarks ældste nationalpark . Lige nedenfor Agger ligger Agger Tange, hvor man om aftenen har solnedgang over Vesterhavet, og om morgenen har solopgang over Krik Vig. Sæt GPS’en til Vesterhavsvej og kør helt ud for enden, hvor der er en parkeringsplads. Herfra starter turen lige bag klitterne ad Klitvej. Vi valgte ret hurtigt at gå ned til Vesterhavet for at nyde havets vildskab og brusen, men også for at nyde den kilometer lange sandstrand, som er formet efter vind og bølger. Nogle steder har vandet samlet store bunker af sten, andre steder er der bare sand og ingen andre ting, og andre steder igen har bølgerne gravet store indhug i sandstranden bag om høfterne – nogle steder helt op til 2 meter høje indhug.

Efter et par kilometers gang langs kysten begynder klitterne at blive til stejle skrænter som minder om nogle steder på den Engelske kyst. De høje skrænter og vestenvinden indbyder til kite-surfing. Går man tæt på skrænterne kan man se de mange forskellige jord- og lerlag der igennem årtusinder har været gemt væk, indtil bølgerne har blotlagt dem. Farverne i leret er mange, og det er fascinerende at se hvordan der pibler vand ud fra de forskellige lag. Vi fortsætter og passerer 5 kilometer, hvor vi gerne vil op fra standen igen, men de høje skrænter giver ikke mulighed for at forlade stranden, så vi må fortsætte til næsten 6 kilometer, hvor der er en naturlig vig, med en opgang til klitterne. Der er endda hængt et tov ud, som man kan holde fast i for at komme op.

Vel oppe går turen nu tilbage mod Lodbjerg Fyr. Vi starter ud over hedelandskabet og kan se fyret i det fjerne. Underlaget er sand, men vegetationen skifter fra græs til lyng over i græs, og grønne træer og buske jo tættere vi kommer på fyret. Lodbjerg Fyr er bygget i 1883 og er stadig i drift. Fyret er åbent for besøgende, og der er en fabelagtig udsigt fra toppen. Efter de mange trapper op og ned kan det anbefales at besøge fyrets cafe, hvor lune hjemmebagte boller og gammeldags kringle er et must! Det hele kan nydes i haven bag fyret.

Turen fortsætter ad Lodbjergvej, som er en grusvej. Grusvejen SKAL følges hele vejen til der kommer en asfalteret vej, som også hedder Lodbjergvej. (Vi gik forkert efter 8 kilometer, og skal derfor fraråde, at I følger vores rute live mellem 8 og 9,5 kilometer). Vi drejer til højre ad den asfalterede Lodbjergvej. Efter ca. 10,5 kilometer går vi forbi en ejendom, som lejer heste ud, og lige herefter er der en bænk med en flot udsigt over Flade Sø – godt sted at holde hvil igen. Vi fortsætter og efter godt 11 kilometer kan man dreje til højre ind på et dige, som går rundt om Flade sø.

Flade Sø er 485 ha stor og er i dag naturreservat. Turen tilbage mod Agger foregår på diget med Flade Sø på højre side og en å på venstre side. Der er igen dejlig variation i underlaget, med sten, grus og græs. Langs søens bred er der mange fugle at kigge på, og der er flokke af stære og Ryler, som viser deres evner med at flyve i flok.

Turen er næsten 16 kilometer, men kan godt føles længere, da en stor del af turen foregår i sand.

Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.

Klik på linket her, og du kan åbne kortet i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går. Vær dog opmærksom på, at vi gik forkert mellem 8 og 9,5 kilometer, hvor du IKKE skal følge kortet live, men blot blive på grusvejen.