Dyreborg, Faaborg – 12 km.
Denne tur indbefatter en kort vadetur igennem vand til knæene!
Lige sydvest for Faaborg ligger Dyreborg med den smukkeste udsigt ud over det sydfynske øhav. På vejen fra Faaborg og ned mod Dyreborg har vi det skønneste blik over Lyø og de andre små øer.
Vi har sat vores GPS til Dyreborg Havn, 5600 Faaborg, men vælger at parkere bilen lidt fra. Her kan vi holde under et træ, sidde ved et bord-bænke sæt og spise vores medbragte morgenmad og nyde kaffen lige i vandkanten. Vi kan se over til både Bjørnø og Avernakø, og mens vi sidder der, stryger flere sejlbåde forbi.
Efter at have nydt kaffen begiver vi os ud på dagens vandretur, og vi går med vandet på vores højre side. Vi passerer den lille lystbådehavn og fortsætter ligeud ad grusvejen, som senere går over i en smal asfalteret vej.
For enden af vejen går der en ganske lille sti til venstre og denne sti fører os op langs et smukt stengærde på den ene side og bagsiden af nogle ejendomme på den anden side. (Denne passage kan være særdeles svær at gå på, når der er frost og is!) Stien munder ud nede ved vandet, hvor hundene lige kan få en dukkert.
Vi fortsætter ad den brede grusvej og da vejen drejer 90 grader til venstre ser vi et af de gamle fyrtårne/sømærker stå inde ved siden. Vi går nu med skoven på vores venstre side og med de åbne marker på vores højre. Det kuperede terræn fra istiden giver nogle smukke scenarier, og snart åbenbarer der sig et smukt syn med udsigt over vandet over til Faaborg på den ene side og de smukke bakker til den anden side.
Vi fortsætter ad Bjerne Langgyde til vi kan gå skarpt til venstre ad Dyreborgskovvej og tilbage mod Dyreborg og skoven. Udsigten fra Dyreborgskovvej og ind over Faaborg er om muligt endnu bedre her, måske fordi vi er det højere oppe. Vi kommer nu ned til skoven, hvor vi går til venstre ad den første skovvej, og efter ca. 200 meter går vi igen til venstre ned ad en anden skovvej. Skoven er fyldt med såkaldte livstræer, som er kendetegnede ved at de alle har en plade påsat.
Skovvejen vi går på, fører os i en stor blød bue rundt, og da vi kommer til en stor lysning er vi så heldige at se en stor flot havørn lette fra vores venstre side og flyve over og sætte sig i et træ på den anden side af lysningen. Efter at have fordøjet denne vidunderlige oplevelse fortsætter vi ad stien, som nu bliver smallere, men som til gengæld fører os ud til vandet igen.
Vi bliver i skovbrynet og går til højre med vandet på vores venstre side, og kommer hen til Dyreborg Madpakkehus og naturbase, hvor der foruden et bord-bænkesæt også er et toilet. Ideelt til et stop for en kop kaffe og lidt koldt vand til hundene. Vi fortsætter ind i skoven igen og kommer til et større skovshelter, som er bygget med inspiration fra et hjortefoderhus.
Kort efter shelteret drejer vi til venstre og følger stien, som bugter sig op og ned igennem den smukke skov. Vi holder til højre, og kommer ud til Dyreborgskovvej, hvor vi drejer til venstre for efter ganske kort tid at dreje til højre ind i skoven på den modsatte side af vejen. Vi kommer snart ud af skoven og følger blot markvejen, som efter kort tid drejer 90 grader til højre. Lidt senere kan vi holde til venstre ind imellem et nyslået krat, og da vi kommer ud for enden af krattet, kan vi se ud over en juletræsplantage.
Vi går nu i kanten af juletræsplantagen og drejer til venstre ved det naturlige skel. Vi drejer til højre ad en grusvej op imellem juletræerne og følger vejen, da den drejer skarpt til venstre. Vi går til højre igen og går nu langs skellet op forbi den store ladebygning, som hører til juletræsplantagen. Da vi er forbi bygningen, går vil til venstre langs skellet og kommer ud på Knoldsborgvej. Området er kendt for Knoldsborg dysserne, som er nogle særdeles flotte storstensgrave fra bondestenalderen opført helt tilbage for omkring 5500 år siden. Vi vælger at gå op til den, som ligger på det allerhøjeste punkt, hvorfra der er en betagende udsigt ud over hele Dyreborg og det Sydfynske Øhav.
Efter at have nydt frokosten med en udsigt, som er svær at finde bedre – og med musvågen kredsende over hovederne – begiver vi os tilbage til Knoldsborgvej, som vi følger ned forbi den smukke gamle bondegård og ned til Dyreborgvej, hvor vi går til venstre og straks efter til højre ind på Lille Stege. Vi holder til venstre og følger til sidst Lille Stege rundt til højre. Vi går til venstre ad en meget lille sti ned igennem en tæt bevoksning, og for enden drejer vi til højre og følger en lille sti, som fører os over til et mindre sommerhusområde. Her drejer vi til venstre og kommer nu ud på et åbent græsareal med udsigt ud over Dyreborg Fiskerihavn, som nok mere er et Nor, end en havn. Vi krydser det åbne areal og kommer ud til Drejet, som er en lang tange med Noret på venstre side og havet på højre.
Vi går forbi de mange små gamle fiskerhytter, der ligger tæt på vandet, og er på vej ud på Knolden. Tag et kik på de fantasifulde navne på hytterne, der får smilet frem. For enden af tangen holder vi til højre og går nu ned på stranden. Vi bliver endnu engang mindet om, at Danmark så mange steder bærer præg af, at være formet af de store ismasser. Skrænterne her er høje med forskellige ler-lag. Stranden er flere steder fyldt med meget store sten, så det kan være sin sag, at forcere nogle steder – men korte langsomme skridt gør tricket.
Vi følger stranden hele vejen rundt om Knolden, og de mange drej gør, at vi hele tiden oplever nye syn. Efterhånden som vi kommer rundt, sænker landskabet sig ned til havniveau, og vi kan igen se ind over Dyreborg. Der er også et ganske flot kig tilbage ind over Knolden, og vi kan tydeligt se, hvor skibe engang har sejlet ind i Noret. Vi skal passere gennem vandet, og må af med sko og strømper. Der er dog ikke engang vand til knæene, så det er let at forcere det korte stykke.
Vel ovre holder vi en kort pause, hvor fødderne får lov til at tørre. Vi følger nu stranden ind til Dyreborg, og retur til vores bil.
Turen, der er godt 12 kilometer lang er en af de smukkeste ture, vi har gået, og så gør det ikke noget, at vi skulle bruge 3 gange, før vi fik den gjort perfekt!
Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.