Møn: Møns Klint. 14 km.
På Sydsjælland ligger øen Møn, og helt ude på den yderste østlige del af øen ligger Møns Klint. Ud over at vi kan lære meget omkring fortiden, så skal vi, som elsker at vandre, selvfølgelig have en vandretur. Vi satte GPS’en til Møns Fyr, hvor vi parkerede bilen, og begyndte vores tur op mod Møns Klint. Husk at tage en folder med kort ved starten. Efter blot 300 meter går der en sti ned til vandet, hvorfra der er mulighed for at se den skønneste solopgang.
Efter ca. 800 meter kommer vi til “Skrædderrenden”, hvor vi finder det første af mange perfekte fotoshoots. Her får man det første indtryk af, hvor store klinterne er, og det fortsætter under hele turen. Der er fra Møns Fyr til GeoCenter Møn ca. 3 kilometer, men vi valgte efter 2 kilometer at gå ned ad trappen til vandet, og gå langs foden af klinterne de næste 2 kilometer. Det betød, at vi ud over at gå i sten hele vejen, også skulle balancere på sten i vandkanten, for ikke at få våde sko. Det er helt magisk at gå ved foden af de kridt-hvide klinter, hvor vi kan følge ca. 70 millioner års forandringer i lagene. Lagene er fyldt med fossiler og mange steder kan man følge flintelagene. Vi kom til trappen op til GeoCenter Møn, men valgte at fortsætte langs stranden, for i stedet for at gå op af trappen ved “Røde udfald” – Der er 500 trin ned, og 500 trin op igen.
Vel oppe igen og efter at have fået luft i lungerne, går turen videre igennem skoven som ligger helt ud til kanten af klinterne. Vi fortsætter op og ned på de alleryderste stier, og kommer forbi flere steder, hvor der er så skøn en udsigt, at man skulle tro, at vi var i bjergene i udlandet. Navne som “Sækkepibefald”, “Sandskredsfald”, “Abildgaards Fald” og “Hylledals Fald” vidner om, at der har været nogle forholdsvis store skred over årene. Vi fortsætter op til Jydeleje Fald, som kommer efter ca. 7 kilometers vandring. Her er igen en fantastisk udsigt over klinterne.
Den første halve kilometer tilbage foregår ad samme vej, men så går vi lidt ind i landet ad Hylledalsvej, som vi følger ned til P-pladsen ved Havrelukke. Herfra følger vi Klintevejen tilbage til GeoCenter Møn. Turen retur foregår igennem smuk natur, der byder på såvel bakkede landskaber, som smukke skovveje.
Fra GeoCenter Møn følger vi Stengårdsvej ud til Busenevej/Hampelandsvej, som går tilbage til Møns Fyr.
Hvis man har husket at tage et kort over området, så vil man kunne lave sin egen tur forholdsvis enkelt. Det kan være en udmattende opgave at gå 14 kilometer samtidig med at der er så mange højdemeter på en tur.
Der er flere gange undervejs, hvor vi går på Camønoen, som med godt 175 kilometer rundt på Møn, Nyord og Bogø, giver rig mulighed for at vandre.
Turen er ca. 14 kilometer lang.
Click on the map below and it will open in Google Maps. From here, you can follow the route as you are hiking.