Mors: Hanklit. 12 km.
I den vestlige del af Limfjorden ligger øen Mors. Der er mange smukke steder på Mors, og et af dem hedder Hanklit. Hanklit er med sine 60 meter Danmarks højeste og største Molerklint, og består af består af mange skiftende lag vulkansk aske. Klinten i sig selv er et besøg værd, men bør kombineres med en vandretur.
Vi har sat vores GPS til Hanklit Parkeringsplads, Nykøbing Mors, hvor vi holder med udsigt over Limfjorden og hen imod Hanklint, som kun kan anes som en stor klint.
Vi vælger at gå langs stranden hen imod Hanklit, (Der går også en sti ovenover klinten, men den går tæt på kanten og vi får ikke set klinten nedefra.) og vi har ikke gået ret langt, før den store klint med de mange smukke farver toner op over os.
Vel forbi klinten og en stor oplevelse rigere kommer vi forbi en trappe op igennem klinterne, og vi skal da også lige op og kigge på toppen. Der er en fantastisk udsigt, men vi bliver enige om, at stien igen går for tæt på skrænten, og at vi hellere vil fortsætte langs stranden, så vi går ned igen.
Vel nede på stranden fortsætter vi turen langs de store klinter. Mange steder er tiders erosion resulteret i, at store klippestykker er faldet ned og ligger på stranden foran klinten. Det er overraskende, at stykket efter Hanklit også er fyldt med smukke og spektakulære klinter, som står rå og barske med forrevne sider i et væld af farver fra den vulkanske aske, men også med så mange former skabt af tusinder og atter tusinder års vind og vejr – og vand.
Landskabet ændrer sig konstant, og de nøgne og forrevne klinter skifter karakter til klinter med mere bevoksning på. Vi bliver dog konstant mindet om, at det her er naturen der hersker – Store klippestykker ligger med jævne mellemrum “smidt” på stranden. Efter knap 3,5 kilometer tager vi en afstikker ind over engen, for at se, om ikke der er et bord-bænke sæt, hvor vi kan nyde vores frokost, men uden held. Vi vælger i stedet at spise på stranden. Turen langs stranden er ekstremt varieret, og den en pynt efter den anden afslører nye spændende udsigter, som skal udforskes. De høje klinter flader mere og mere ud, og underlaget bliver nu mere stenet at gå på.
Efter 5 kilometer går vi fra stranden og drejer op ad Saltbækvej, som vi følger ind i Flade By. På trods af navnet er området alt andet end fladt. I Flade drejer vi til højre op ad Salgerhøjvej, hvor vi først holder til venstre og derefter til højre op imod Salgjerhøj, der med sine 89 meter over havets overflade er det højeste punkt på Mors. Oprindeligt var Salgjerhøj en gravhøj fra Bondestenalderen. Udsigten er helt fantastisk.
Efter den oplevelse, skal vi ned igen, og vi vælger at gå tilbage ad Salgerhøjvej og dreje til højre ind på Flade Klit. Den næste godt 1 kilometer snor og bugter Flade Klit sig igennem landskabet, og går fra asfalteret til grusvej igennem et meget varieret landskab, med små vandhuller og storslåede udsigter over vandet.
Efter godt 10 kilometer slår Flade Klit et skarpt sving til højre, og ganske kort efter går en lille sti til venstre – lige efter en større gård. Stien er en trampesti, men den er flot afmærket, og vi følger den langs den små markskel ud og ind i et meget varieret landskab.
For enden af trampestien går vi til venstre ind på en grusvej, som hedder Trolddalen, hvilket godt forklarer det område, vi lige er gået igennem. Vi følger Trolddalen, til vi kan dreje til højre ind på Hanklitvej igen, og vi følger Hanklitvej, til vi kommer retur til parkeringspladsen.
Turen er i alt 12 kilometer lang.
Click on the map below and it will open in Google Maps. From here, you can follow the route as you are hiking.