Rundt om Grenen – Skagen. 13 km.

Rundt om Grenen – Skagen. 13 km.

October, 2020 Off By admin

Er der noget der drager, så er det vand. På toppen af Danmark ligger Skagen, og ude på spidsen ligger Grenen. Hvem har ikke hørt om – eller prøvet, at stå med fødderne i vand, hvor den ene fod står i Skagerrak og den anden fod står i Kattegat? Vi satte GPS’en til “Det Hvide Fyr, Skagen og parkerede på P-pladsen lige op til Det Hvide Fyr, som er Danmarks ældste fyrtårn. Fra Det Hvide Fyr går vi ud mod vandet og det gamle Vippefyr som er Danmarks ældste vippefyr (Ikke at forveksle med et Knaldfyr, som kan findes på vores tur i Nyborg)

Ude ved stranden går vi til venstre op mod Grenen. Vi vælger at gå i sandet det meste af vejen, selvom vi ved, at det bliver tungt. Det opvejes dog til fulde af oplevelsen. Vinden i hovedet og lyden af bølgerne, der får stenene til at rulle i strandkanten er meditation for krop og sjæl. Vi går forbi en del af de gamle bunkers der ligger som vidnesbyrd om 2. verdenskrig. Tyskerne opførte de mange bunkers i starten af 1940’erne for at forsvare Skagen havn mod angreb. Efter godt 2 kilometer kommer vi til dagens 3. fyrtårn – Skagen Fyr, eller Det Grå Fyr, som i 1858 erstattede Det Hvide Fyr.

Der er ca. 4 kilometers vandring fra start til vi kommer til Grenen, og turen foregår skiftevis i vandkanten, i småsten og i rundt om små klitter/høfter. Ude på spidsen af Danmark bliver vi på skilte advaret om, at der er mange sæler, og at vi skal holde en behørig afstand på ca. 50 meter til sælerne.

Efter at have nydt synet af Grenen og sælerne der både lå på stranden og svømmede rundt 10 meter ude, fortsatte vi ned ad Vestkysten, og ned mod Danmarks Nordligste punkt (Har i mange år troet, at det var Grenen). På vej nedad kunne vi flere steder se, hvordan havet spiser af stranden, og hvordan vinden laver små skulpturer med sandet.

Vi fortsætter langs kysten til vi kommer til dagens 4. fyrtårn – Skagen Vest Fyr (som er Danmarks Nordligste fyr), og her drejer vi til venstre og går igennem hedelandskabet ind til fyret. Vejen ind til fyret er ikke nem, men vi kæmper os igennem. Fra Fyret går vi lidt mod Nordøst og Radarhoved Skagen for at ramme en meget lille trampesti, som dog er afmærket. Vi følger stien til vi kommer ud på Batterivej.

Vel ude på Batterivej går vi til højre og går ved 1. mulighed til højre igen. Her støder vi på Skagen Redningsstation, som blev opført i 1858. Dengang lå vandet tættere på, men kysten har ændret sig siden. Vi fortsætter ad den anlagte sti, som flere steder består af små broer og ophøjede gangbroer, der vidner om, at der til tider kan være ret fugtigt i området.

Da vi kommer til Skagen Odde Naturcenter går vi over p-pladsen og ud på Bøjlevejen, som vi krydser og går til højre og følger Butterstien til vi kommer til Nedre Mosevej. (Turen kan kortes ca. 1 kilometer, hvis man fra p-pladsen går lige over Bøjlevejen og tager den sti, som fører mod Guldmajsvej) Vi følger Nedre Mosevej næsten 1 kilometer til vi kan gå til venstre ad en cykel- og gangsti, der går hele vejen over til Hvidefyrvej. Her drejer vi til højre og følger den til vi kommer retur til bilen.

Turen er godt 13 kilometer lang.

Click on the map below and it will open in Google Maps. From here, you can follow the route as you are hiking.