Holckenhavn, Nyborg. 14 km.
Lige Syd for Nyborg ligger Holckenhavn Fjord, som er adskilt fra Nyborg Fjord med en dæmning, hvor kun mindre både kan passere under. Holckenhavn Fjord er dannet af istidens smeltevand, og både Vindinge Å og Ørbæk Å har i dag sine udløb i fjorden.
Vi har sat vores GPS til Parkering Dyrehavevej, Holckenhavn, 5800 Nyborg, og kan således parkere direkte på dæmningen, hvor der er den skønneste udsigt over Nyborg Fjord til den ene side og Holckenhavn Fjord til den anden side.
Hvis man kommer tidligt om morgenen, kan man opleve den smukkeste solopgang, og der er endda to bord-bænke sæt på pladsen, hvorfra man kan nyde solopgangen og sin kaffe.
Vi starter ud med at gå mod Nord og ind mod Nyborg ad Dyrehavevej, men drejer til venstre ad Gamle Vindingevej efter blot 100 meter. Gamle Vindingevej viser sig at være et skønt bekendtskab med krogede veje, smukke gamle bygninger og ikke mindst smukke udsigter over fjorden.
Efter knap en kilometer drejer vi til venstre ind på den gamle banelinje, som vi følger de næste knap 2 kilometer. Strækningen byder igen på flotte udsigter over fjorden, men også over de åbne marker. Efter godt 2,5 kilometer krydser vi Vindinge Å, der har sit udspring sydvest for Årslev, og strækker sig ca. 30 kilometer til Holckenhavn Fjord.
Kort efter vi har krydset åen, følger vi stiens sving til højre, og hvor vi før havde udsigt over markerne, går vi nu med en høj skrænt på venstre side og høj bevoksning på højre side. Vi følger fortsat Vindinge Å, som ligger på vores højre side. Stien drejer til venstre og efter 3,3 kilometer kommer vi til 2 vandhuller, hvor der også er placeret et bord-bænke sæt = kaffepause.
Vores tur fortsætter et par hundrede meter, før vi kommer til en bænk lige før et hegn. Her går vi til venstre over en lille vold og drejer straks efter til venstre igen. Vi går nu på en bred sti/markvej, hvor vi har en vold på vores venstre side og en stor hybenplantage på vores venstre side. hybenpulver er et naturmiddel, som tilskrives mange effekter – herunder kan nævnes, antiinflammatoreske effefter, virkning mod gigt, rynker, smerter og styrker generelt kroppens immunforsvar. Således klogere på Hybenproduktion fortsætter vi gennem plantagen og kommer ud på Skolevej, hvor vi drejer til venstre. For enden af Skolevej er der opstillet en bænk på en lille plads, der er opstillet for at fejre, at landsbyen Bynkel i 2017 blev kåret som årets landsby.
Vi går til venstre ad Lillemøllevej/Blankenborgvej, som vi følger til vi kan dreje til højre ad Kogsbøllevej, som vi følger ca. 1,5 kilometer. Turen fører os igennem Kogsbølle, som er en idyllisk lille landsby. Næsten igennem Kogsbølle, drejer vi til venstre ad Stevnshøjvej, som ad en snoet vej leder os igennem et ret kuperet terræn. På det højeste punkt på Stevnshøjvej, kan vi se ind over Nyborg og i klart vejr også Knudshoved og fyret.
Efter knap 9 kilometer fører vejen os ind i skoven, og vi kommer hurtigt til Svendborgvej, som vi krydser med forsigtighed og går til højre. Under 100 meter senere drejer vi til venstre ind i Kajberg Skov, der med sine 294 ha er en stor del af Natura 2000. Skoven er privatejet, men der er fri færdsel.
Efter ca. 300 meter drejer vi til venstre, og følger en mindre skovvej, som leder os igennem det mest fortryllende stykke skov. Stien slår et slag 90 grader til højre, og vi kommer nu ud i et mere åbent område, hvor vi går til venstre ind over en åbent stykke og nærmer os nu havet.
Efter knap 11 kilometer kommer vi ud til kysten, der dog her er godt skjult bag en bræmme af bevoksning. Vi drejer til venstre og følger den brede grusvej med skoven på vores venstre side og bevoksningen på vores højre. Pludselig ophører både skov og bevoksning, og til venstre kan vi nu se langt over markerne, og til højre kan vi se ud over Nyborg Fjord. Efter ca. 11,5 kilometer vælger vi at gå til højre og ned til vandet for at spise vores medbragte mad. Mens vi sidder og spiser kommer havgusen rullende ind, og vi kan se, hvordan sigtbarheden falder. Vi er enige om, at vi ikke vil gå langs vandet, da der er meget tyk tang og ikke ret meget strand. Vi går derfor retur på grusvejen og fortsætter ind mod Nyborg. Grusvejen hedder Holckenhavn, og leder os igennem et nyetableret dige- og vådområde.
Som vejnavnet næsten siger, så leder grusvejen os op imod Holckenhavn Slot, der kan dateres helt tilbage til 1579. Slottet bruges i dag til konferencer og private arrangementer.
Ude af slottets område drejer vi til højre ad Dyrehavevej, og kommer efter ca. 500 meter retur til vores bil.
Turen er godt 14 kilometer lang, men noget af det skønneste vi endnu har set. vil du vide mere om, hvad Nyborg har at byde på, så besøg Visit Nyborg.
Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.