Læsø: Fannemann, Stokken. 12 km.

Læsø: Fannemann, Stokken. 12 km.

november, 2021 Slået fra Af admin

På den nordvestlige side af Læsø ligger Vesterø Havn og kører man sydvest over ad Strandvejen kan sætte sin GPS til Kongevejen 31, 9940 Læsø. Så bliver man ledt ind på en P-plads, som ligger i læ bag klitterne, men lige ud til vandet.

Vi parkerer i den fjerneste ende af P-pladsen og starter vores tur med at gå væk fra vandet og ind over heden, til vi kommer ud på Strandvejen. Vi går til højre, og følger Strandvejen knap 1 kilometer. Det går rask til på den asfalterede vej, men vi tager os god tid til at nyde den smukke udsigt over vandet.

Strandvejen strækker sig lang og lige hele vejen parallelt ud til den vestligste del af Læsø og “Stokken”, men vi drejer til venstre ned ad Estrupvej, som snor sig smukt igennem landskabet. Hvor Estrupvej slår et slag til venstre, fortsætter vi ligeud ad Brombærvej, der er en særdeles smuk skovvej. Skovvejen veksler mellem græs, grus og smalle spor.

For enden af Brombærvej drejer vi til venstre ind på Bogøgårdvej, som er en bred grusvej, der fører igennem et sommerhusområde, der er godt gemt væk mellem træer og graner. Vi drejer til højre ind på Præstevejen, og går til venstre ind på Søndre Kirkevej og forbi Vesterø Søndre Kirke, der er opført i ca. 1250 og er en af Danmarks få rødkalkede kirker. Vi følger Søndre Kirkevej til den drejer 90 grader til venstre og efter ca. 400 meter går vi til højre ind på en lille grusvej, der fører os ned til Nylandsvej, hvor vi går til højre. Vi følger Nylandsvej ca. 200 meter, hvorefter vi igen drejer til venstre ind på Søndergårdsvej. der først fører os igennem et skovområde, men straks efter leder os ud i det åbne land ned mod vandet.

Grusvejen fører os ud til en P-plads, hvorfra biler ikke kan køre længere. Der er opsat borde og bænke, og vi nyder kaffen med udsigt over vandet og det område, der bl.a. er en del af Life Læsø – Et projekt der går ud på at holde de store områder ved vandet åbne, så det specielle lys får de bedste betingelser. Og vi må bare konstatere – Lyset er helt fantastisk!

Efter en skøn pause fortsætter vi ad den tosporede grusvej/sandvej med vandet på vores venstre side. På vores venstre side – kun adskilt af et smalt stykke vand – går Stokken, som er en del små øer, der er dannet som en blanding af landhævning og materialevandring. Man kan vade over på Stokken, hvilket vi dog fravælger.

Vi kommer til Søndre Strandvej, hvor vi går til venstre, for fortsat at følge kysten rundt, og efter godt 7,5 kilometers vandring stopper grusvejen, og vi går igen på en sti, hvor der kun kan vandres. På vores venstre side deler et smalt vandløb nu landskabet, og vi lægger mærke til, at der flere steder er dannet små søer. Vi kommer nu til det sted, der hedder Peter Fannemand. Her er der en lille trækfærge, som vi selv skal betjene, for at komme over det smalle stykke vand. Det er en sjov oplevelse, som varmt kan anbefales. (Færgen fragter årligt mere en 10.000 turister over vandet).

Efter den sjove oplevelse går turen videre med Østersøen på vores venstre side. Vi bevæger os igennem et område med mange lave siv, og flere steder kan vi mærke at underlaget er så fugtigt, at det gynger. Det ændrer ikke på det smukke indtryk som engområdet efterlader.

Efter ca. 9,5 kilometer leder stien os fra engområdet og ud på stranden, som vi følger resten af vejen. Stranden er flere steder så lavvandet, at vi kan gå 100 meter ud fra klitterne, for så 100 meter længere henne være så vandfuld, at vi skal gå tæt op ad klitterne. Vi er begunstiget med den smukkeste blå himmel og forstår til fulde, hvad man mener, når man taler om det specielle lys på Læsø – Tankerne leder os hen på det specielle lys ved Skagen (som jo også ligger ret tæt på).

Efter godt 11,5 kilometer drejer vi ind over klitterne og er tilbage ved vores bil. Vi vælger dog at blive og nyde solnedgangen inden vi sætter os i bilen og kører videre…

Turen er ca. 12 kilometer lang

Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.