Møn Fyr – Geocenter – Klintholm Havn. 18 km.
Møn er andet og mere end blot Møns Klint, og selve området omkring Møns Klint er så afgjort et besøg værd. Hvis der er tid til/behov for en overnatning og tosomhed, så kan en overnatning i det lille observationshus ved siden af Møn Fyr anbefales. Vand på tre sider, udendørs bad, fyrtårnets beroligende lys om aftenen og intet wifi er godt for parforholdet.
Vi har sat vores GPS til Fyrvej 8, 4791 Borre, hvor der er plads til at parkere bilen. Herfra går vi ad stien nordpå og med vandet på vores højre side. Vi starter tidligt ud, for vi ved, at der vil være den smukkeste udsigt over vandet og solopgangen de første kilometer.
Hundevængsfald
Vi vælger ikke at gå ned på stranden, men fortsætter ad stien, og efter mindre end 1 kilometers vandring kommer vi til Hundevængsfald, hvorfra der er en fantastisk udsigt ned over en skrænt, der virkelig giver en forsmag på, hvordan Møns Klint er. Vi bevæger os nu ind i skoven, stadig på stien langs klinterne. Der er hele tiden noget spændende for øjnene at fokusere på. Det kan være underlaget, der skifter fra sti til stigninger fyldt med rødder skiftende til spektakulære udsigtspunkter som Holgers Kig, der befinder sig midt på en spændende træbro over terrænet.
For enden af træbroen ligger GeoCenter Møns Klint, og vi går højre om Centeret, men går til venstre lige efter og følger stien, som går til højre for Stengårdsvej. Vi følger stien ind i skoven, hvor skovbunden er helt dækket med Anemoner og Ramsløg. Stierne vi går på er også Mountainbike-spor, og vi vælger at holde til venstre, så vi igen kommer ud på Stengårdsvej, hvor vi går til venstre.
Efter ganske kort på Stengårdsvej, går vi til højre ind på en lille skovsti, som vi følger ned igennem skoven. Stien fører os imellem de to Timmesø Bjerg og Siesø Bjerg på hhv. 113 og 111 meter. På Timmesø Bjerg er der rester af et forhistorisk borganlæg. Efter de to bjerge deler stien sig, og vi går til højre og holder herefter til højre, til vi kommer ud på Karensbyvej, som blot er en grusvej.
Her går vi til højre, men går straks efter igen til venstre, og igen til højre for at gå op imod Kongsbjerg, der med sine 135 meter ligger med en særdeles flot udsigt over det østlige Møn, Hjelm bugt og Østersøen. Den lille bænk inviterer til en pause og en kop kaffe mens udsigten nydes.
Der er flere veje ned fra Kongsbjerg, men efter at have siddet og kigget på landskabet under os, vælger vi at gå til venstre og næsten lige over mod vandet. Det skyldes, at området er drevet som overdrev, og der er derfor en del køer på området nedenfor til højre for os. Vi kommer ud ved P-pladsen lige over for Gurkebakken, hvor vi går til højre ad Busenevej. Da vi kommer til Rakkerbanken, går vi til venstre, og drejer igen til højre ad Kraneledvej.
Både Busenevej og Kraneledvej er asfalt, men efter godt 7 kilometers vandring på stier, er det somme tider en befrielse at kunne gå på asfalt og nyde udsigten frem for at kigge ned. Udsigten over vandet er fantastisk, og vi kan hele tiden ane den turkise farve, der kommer fra kridtet i klinterne. For enden af Kraneledvej går vi til venstre ad Klintholm Havnevej og kommer nu ned til Klintholm Havn. Vi drejer til højre ad Thyravej og til venstre ad Klintholm Havneplads, hvor vi kan komme ned til sandstranden og vandet.
Vi har nu gået godt 12 kilometer, og det sidste stykke af vejen tilbage skal foregå langs vandet. Strækningens underlag er varieret mellem ren sandstrand og mange sten, så tempoet går op og ned. Fra Klintholm Havn er der ikke nogen klinter, men jo længere mod øst vi kommer, des mere rejser klinterne sig op. Strækningen fra Klintholm Havn til Busene Have bliver flittigt brugt til overnatning i telte m.m. af friluftsfolket. Efter ca. 17 kilometer kan vi igen se Møn Fyr, men da vi kommer hen til fyret er der ingen sti op, så vi må fortsætte ca. 500 meter til vi kan gå op og tilbage til vores udgangspunkt.
Turen er godt 18 kilometer lang.
Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.