Panoramaruten, Mariager Fjord – 10 km.

Panoramaruten, Mariager Fjord – 10 km.

februar, 2021 Slået fra Af admin

“En af Danmarks smukkeste vandreture” – Det er hvad Panoramaruten mellem Hobro og Bramslev Bakker er blevet kaldt. Ruten er tillige blevet certificeret som Premium vandrerute af Deutsches Wanderinstitut. En ære, som kun er overgået 4 vandreruter i Danmark.

Sæt GPS’en til Nedre Strandvej 69, 9500 Hobro og parker bilen på P-pladsen. Det kan være en god ide at starte tidligt ud, for ruten er særdeles populær og P-pladserne bliver hurtigt optaget.

Ruten er afmærket hele vejen rundt, og vi følger den hvide rute, som er 10 kilometer lang. Vi starter ruten med at gå op ad trapperne – Det er ruten oppe i terrænet, der er den mest udfordrende, og derfor også mest fornuftig at tage, mens man har friske ben. Det er til gengæld også den strækning, hvor der er den smukkeste udsigt. Da vi starter tidligt ud, kan vi nyde en fantastisk solopgang.

Rutens første del går ad et smalt spor eller trampesti, og allerede først på ruten går vi igennem klap-låger, der indikerer, at vi nu går ind på områder med græssende kvæg. Vi har valgt at gå turen om vinteren, da vi som udgangspunkt IKKE ønsker at gå blandt kvæg. Den første kilometer byder på skønne små stier, betagende udsigter og krævende bakker. Turen foregik i frostvejr, og der var meget glat på denne del af ruten.

Efter ca. 1,5 kilometers vandring kommer vi ud på en større grusvej, som fører os hen forbi Hobro Golfklub og ind igennem deres område. Efter ca. 3 kilometers vandring drejer vi fra grusvejen og går ind på en mindre sti, som vi følger ned igennem Bramslev Bakker. Undervejs går vi over en lille bro, hvorunder det klareste vand løber.

Bramslev Bakker er et fredet område på ca. 300 ha. og ligger ned til Mariager Fjord. Udsigten over Mariager Fjord er en af Nordjyllands flotteste. Mariager Fjord er en såkaldt tunneldal, hvor store smeltevandsstrømme under isen for mere end 200.000 år siden var med til at udforme fjorden.

Turen fortsætter igennem et særdeles varieret landskab, hvor vi veksler mellem tæt bevoksning, åbne områder og stejle skråninger, hvor der lige pludselig åbenbares de mest fantastiske udsigter over fjorden.

Efter knap 6 kilometer ligger Bramslev Bakker Camping, og på P-pladsen foran campingpladsens hovedbygning er opstillet flere bord-bænke sæt, hvor det er oplagt at holde et hvil, drikke en kop kaffe og nyde den storslåede udsigt over fjorden. Efter en velfortjent pause går turen videre ned mod fjorden igennem en tæt lav bevoksning. De næste ca. 2,5 kilometer foregår langs fjorden og igen har vi de smukkeste panoramaer med den blå frostklare himmel som baggrund.

Efter godt 8 kilometer går ruten lidt op i bakkerne igen, idet stranden flere steder brydes af større vandløb, der løber ud i fjorden. Vi igen skal passere en klaplåge, men her står der et større styk kvæg midt på det smalle stykke, som vi skal passere. Ved siden af ligger en ko og sover i solskinnet. Da vi tidligere har haft dårlige oplevelser med kvæg, ønsker vi ikke at fortsætte ad den planlagte rute, men vælger at vende om og i stedet tage den første sti til venstre. Stien fører os op til Hobro Golfklub igen, og vi går derfor “baglæns” de næste 2 kilometer, til vi kan gå ned til lystbådehavnen og retur til bilen. Havde vi ikke været nødsaget til at vende om og finde en alternativ rute, havde vi kunne fortsætte resten af ruten langs fjorden tilbage til udgangspunktet.

Vi forstår godt, hvorfor Panoramaruten er kåret som en af Danmarks flotteste vandreruter, for vores sanser bliver konstant bombarderet med smukke udsigter, og der er rigtig mange stop, for at tage billeder fra det, vi kalder det perfekte fotoshoot.

Vi vil anbefale, at turen vandres om sommeren, hvor ruten er tør. Der er mange steder på ruten, hvor jorden hurtigt bliver optrådt og smattet, og dermed svær at forcere – især på de meget stejle passager. Til gengæld må der om sommeren forventes at være en del løsgående kvæg på ruten. Det anbefales at gå i store buer udenom kvæget eller finde alternative ruter. Især hvis man har hund med, da kvæget ofte ser hunde som rovdyr, der er en trussel mod deres kalve.

Turen vi går er god 11 kilometer lang.

Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.