Skamlingsbanken, Kolding. 10 km.

Skamlingsbanken, Kolding. 10 km.

februar, 2021 Slået fra Af admin

Lige syd for Kolding ligger Skamlingsbanken, som er en 2-3 kilometer lang Randmoræne. Området er formet af flere istider, og er med sine 113 meter over havets overflade Sønderjyllands højeste punkt. Området er skabt ved at der i forskellige istider er skubbet ler op fra Lillebælt af en gletsjer. Smeltevand er siden løbet under iskappen og har skabt den ca. 3 kilometer lange dal som løber hele vejen ned til havet. I nyere tid har Skamlingsbanken været et yndet samlingssted for sprog og kultur. Bl.a. N.F.S. Grundtvig har været en af talerne på stedet.

Vi satte GPS’en til Skamlingvejen 123, 6093 Sjølund og parkerede bilen på den store p-plads tættest ved Restaurant Skamlingsbanken. Herfra gik vi om på forsiden af restauranten, hvor vi fandt os et bord med udsigt ud over Skamlingsbanken og Lillebælt og med Fyn yderst i horisonten. Her kunne vi nyde den medbragte Tapas med tilhørende Champagne. For de morgenfriske ville der have været en helt fantastisk udsigt til en solopgang herfra.

Efter denne skønne start på en vandretur gik vi ned forbi p-pladsen igen, og gik til højre ad en lille sti lige efter p-pladsen. Lige efter den første bevoksning kom vi ud i det åbne område, hvor selve Skamlingsstøtten står øverst på Skamlingsbanken. Støtten er en 16 meter høj mindesøjle rejst i 1863 til minde om 18 personer der har gjort en ekstra indsats for den danske sag i Slesvig. Støtten blev sprængt i luften af Preusserne i 1864 men genrejst igen i 1866. Der står en del mindestene i området.

Der er mange stier i området, og vi startede ud med at følge den røde rute, Bjerget – udsigtsruten, som vi fulgte de første 2 kilometer. Her kom vi op på høje bakker, igennem flere kvæg-låger og gik ad nogle ret spændende små stier. Hele tiden var der noget at kigge på.

Efter 2 kilometer kommer vi til en p-plads, hvorfra vi vælger at gå videre ind i skoven ad en lille trampesti. Trampestien bliver mere og mere utydelig, og vi vælger at gå til venstre ud på vejen, som løber 20 meter længere ude. Vi burde nok have valgt at tage landevejen fra P-pladsen. Vi følger landevejen godt en kilometer, hvorefter vi kommer ned til Binderup Strand. Her drejer vi til højre og følger kysten næsten to kilometer. Der er flere bord-bænke sæt og vi vælger en bænk med udsigt over vandet, hvor vi kan drikke vores kaffe. Området er et stort sommerhusområde med en dejlig sandstrand og selv om vinteren er der smukt.

Ved afslutningen af sommerhusområdet går en grusvej op bag om sommerhusene, og vi følger vejen ca. 1 kilometer til der går en skovvej til højre. Vi følger skovvejen og holder til venstre ved første mulighed. Efter kort tid kommer vi til en lysning, hvor vi har den smukkeste udsigt ud over bugten. Vi er faktisk i tvivl om, hvorvidt vi skal kalde stedet Kærlighedskysset eller det perfekte fotoshoot.

For enden af stien går vi til højre og straks til venstre igen – stadig bag ved sommerhusene – og følger nu en af Skamlingsbanke-stierne, som leder os både op ad bakke og ned igen. Nede i bunden drejer vi til højre, og går op ad en stor trappe.

Vi går nu på en lang lige sti med små buske på hver sin side, og vi får helt følelsen af, at vi går inde i en tunnel. Efter næsten en kilometer på den smukke sti drejer vi til venstre og følger nu en bredere sti, som fører os op til området omkring Skamlingsbanken og de mange mindestene og klokkestablen. Her vælger vi at lave en lille ekstra sløjfe på ruten og går til højre og igen til højre ved første lejlighed. Stien drejer til venstre og vi går nu på en større skovvej, som vi følger et par hundrede meter før vi igen vælger at gå til venstre ad et lille spor. Sporet leder os ned til en sti, hvor vi igen går til venstre, og vi går nu tilbage mod Klokkestablen. Denne gang går vi forbi og vælger lige efter at gå op ad trappen bag den næstkommende mindestøtte. Vi bevæger os nu op mod vores udgangspunkt ved Skamlingsstøtten og får lige et glimt af Skamlingsbankens talerstol også.

Turen er ca. 10 kilometer lang.

Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.