Vejstrup Ådal, Svendborg. 13 km.

Vejstrup Ådal, Svendborg. 13 km.

juni, 2022 Slået fra Af admin

På den Sydøstlige del af Fyn ligger den lille by Vejstrup. Byen er en af den slags, man kører igennem for at komme fra et sted til et andet, men vi kan stærkt anbefale, at man stopper op og går denne tur, inden man drager videre. Turen indbefatter en næsten 4 kilometer lang vandring gennem en af den seneste istids mange ådale – Vejstrup Ådal.

Vi har sat vore vækkeur til meget tidligt, for når vandreturen ligger på den sydøstlige del af Fyn, så er der gode chancer for at opleve en solopgang. Vi har sat vores GPS til Vejstrup Valgmenighedskirke, Brudagervej 2, 5882 Vejstrup, hvor der er gode parkeringsmuligheder (og et toilet).

Fra P-pladsen går vi ud til Landevejen, hvor vi drejer til højre og straks efter til venstre ind på Højskolevej, som vi følger til den går ud på Hovvej. Allerede her kan vi i horisonten se, at solen kæmper sig op over morgendisen.

Vi drejer til venstre ad Hovvej og straks efter igen til højre ned ad Elsehovedvej. Vejen slår et slag til højre og kort efter et slag til venstre ind igennem en skov, og for enden af skoven får vi nu det smukkeste udsyn over vandet og over mod Langeland. Vi følger Elsehovedvej til venstre og går nu med vandet på vores højre side og med ansigtet lige imod solopgangen.

Elsehovedvej går bagom et sommerhusområde, og kort efter sommerhusområdet går vi til højre ned ad en lille sti, som fører os ned til vandet. Efter ca. 4,5 kilometer kommer vi ud på den skønne strand, som vi har helt for os selv her kl. 04.40. Hvilken herlig oplevelse – og et helt perfekt sted at nyde dagens første kop kaffe.

Efter en næsten meditativ kaffepause går vi til venstre ad stranden forbi de flot beliggende sommerhuse, og kommer nu hen til Elsehoved Lighthouse, som er et 8 meter højt vinkelfyr, der er opført i 1894. Vi fortsætter rundt langs stranden, og her skal vi lige advare: Ved højvande er der ikke meget strand at gå på, så der er man nødt til at gå oppe på stenene, hvilket kan være en udfordring. Men igen belønnes vi af nogle virkelig flotte kig rundt om de små fremspring og ud over vandet.

Efter det åbne stykke kommer vi hen til skoven, hvor vi kom fra. Her er der et bord-bænke sæt, hvis man har brug for det. Vi fortsætter langs stranden, hvor træerne nogle steder hænger helt ud over vandet, så vi må sno os under for at komme videre. Vi kommer på et tidspunkt forbi en åbning i træerne, hvor vi kan kigge ind på Tiselholt, som er en gammel dansk Herregård fra 1876. På vejen står en stor kronhjort og kigger nysgerrigt på os – som om den tænker “Hvem forstyrrer på denne smukke morgen?” Efter ca. 7 km. vandring stopper skoven og vi går til højre op på Strandvejen, som vi følger langs vandet.

Vi følger strandvejen ca. 400 meter til vi kommer ind i en lille skov. Her går vi til højre ad en trampesti, som er næsten umulig at få øje på. Hvis I går over en bro over åen, er I gået for langt. De første ca. 500 meter går ad en trampesti, som nogle steder mere har karakter af en dyreveksel. (Vi har dog talt med en lokalkendt, som siger, at det er den helt rigtige vej ind i Ådalen). Da det er tidligt om morgenen, er der ret meget dug på græs og brændenælder, så lange bukser er et must.

Trampestien går nu over i en reel sti, og vi kommer tillige tæt på vandet, som løber igennem ådalen. Ådalen er skabt under den seneste istid for ca. 15.000 år siden, hvor den op til 1 kilometer store iskappe begyndte at smelte og smeltevandet løb under isen og dannede ådalen. Ådalen er ca. 4 kilometer lang og nogle steder er der op til 30 meter høje skrænter på begge sider. Nogle steder er ådalen 30 meter bred og andre steder og til 100 meter bred. Der er en udpræget ro igennem hele dalen, hvor vi ikke kan høre trafik, men i stedet for lytte til de mange fugle, eller blot nyde åens rislen.

Stien snor og bugter sig igennem ådalen, og det ene øjeblik går vi helt nede ved vandet, for det næste øjeblik at blive ledt højt op ad skråningen og væk fra vandet. Stien kan i perioder være ret våd, og så er det godt med fodtøj, der kan tåle vand og mudder. Flere steder er der væltet træer ud over stien, hvorefter der blot er savet ud, så vi kan passere stien, men med resterne af de væltede træer liggende tilbage på begge sider. Der er gode forhold for biodiversiteten, og der er også mange sommerfugle i dalen.

Efter godt 11 kilometer kommer vi ud af Ådalen og ud på Nyborgvej, som vi krydser og går til højre ad cykelstien. Vi drejer til venstre ind på Vejstrupgårds Alle, som vi følger helt ned til staldbygningerne til Vejstrupgaard, hvor vi drejer til højre og følger den smukke markvej med udsigt til begge sider. For enden af markvejen drejer vi til venstre og følger Egemosevej ud til Brudagervej, hvor vi drejer til højre og kommer retur til vores udgangspunkt.

Turen er en af de smukkeste vi endnu har gået og er helt klart værdig som vores 2 års jubilæumstur.

Turen er knap 13 kilometer lang.

Klik på kortet nedenfor, og du kan åbne det i Google Maps, hvorefter du kan følge ruten live, når du går.